Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK tar band av lufta på grunn av overgreps­anklager

På to dager er bandet PWR BTTM droppet av plateselskap, management og konsertsteder. Nå slutter NRK å spille musikken deres, mens Øyafestivalen er i tenkeboksen angående sommerens spillejobb.

ANKLAGER: Radiokanalen NRK P13 slutter å spille musikken til det amerikanske punkbandet PWR BTTM etter at bandmedlem Ben Hopkins (til høyre) er blitt anklaget for overgrep. Øya-festivalen vil snakke med bandets representanter før de bestemmer om de vil fjerne dem fra festivalprogrammet eller ikke. FOTO: Shorefire media
ANKLAGER: Radiokanalen NRK P13 slutter å spille musikken til det amerikanske punkbandet PWR BTTM etter at bandmedlem Ben Hopkins (til høyre) er blitt anklaget for overgrep. Øya-festivalen vil snakke med bandets representanter før de bestemmer om de vil fjerne dem fra festivalprogrammet eller ikke. FOTO: Shorefire media Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har stormet rundt det amerikanske punkbandet PWR BTTM, etter at flere har anklaget bandmedlem Ben Hopkins for overgrep.

I lys av overgrepsanklagene har NRK P13 bestemt seg for å slutte å spille musikken deres.

- I løpet av to dager er de blitt droppet av to plateselskap, bandene som skulle varme opp for dem har trukket seg, og de har blitt droppet av festivaler. Dette gjør det vanskelig å skulle spille musikk av dette bandet, sier Jørgen Hegstad, musikkprodusent for P13, til Dagbladet.

Stor hype

Hegstad tror bandet nå vil bli nødt til å legge opp.

- Dette var et band som var godt på vei til å bli den nye store hypen. Men på to dager har de gått til å bli et band som det er vanskelig for oss å forsvare å spille, sier han.

- Dette er foreløpig anklager. Står man i fare for å forhåndsdømme?

- Det er et kjempegodt spørsmål, men for oss er det veldig vanskelig å stille seg bak bandet etter alt som har kommet fram. Det man tenker på er den veldig stygge anklagen, og at de er droppet av plateselskap, supportband og festivaler, sier Hegstad.

Overgrepsanklager

Det hele startet med en beskyldning mot Hopkins i en lukket facebookgruppe, hvor en av medlemmene skrev at Hopkins var en «kjent seksuell overgriper», som hadde begått flere overgrep, mobbet personer i det homofile miljøet og gjort uønskede tilnærmelser mot mindreårige.

I Facebook-posten var det også lagt inn et bilde av Hopkins ved siden av et tegnet hakekors i sanden. Hopkins ba om unnskyldning for dette i 2016, skrev at bildet var fra 2011, at han var en «dum unge» og at det ikke er er representativt for den han er i dag.

Magasinet Jezebel har også publisert et intervju med en anonym kvinne som sier hun ble utsatt for overgrep av Hopkins. I etterkant av anklagene har bandet avlyst en lanseringskonsert i New York.

De har også blitt droppet av managementet. Salty Artist Management skriver i en twittermelding at de ikke lenger jobber med bandet, på grunn av overgrepsanklagene. PWR BTTM er fjernet fra festivalprogrammet til Hopscotch Festival. Ifølge Pitchfork ser det også ut til at USA-turneen deres vil bli avlyst.

Ifølge Jezebel har også bandene Tancred and iji valgt å trekke seg fra turneen til PWR BTTM, hvor de skulle vært oppvarmingsband.

Droppet av plateselskap

Fredag slapp bandet sitt andre album «Pageant», men etter anklagene har plateselskapet Polyvinyl, som ga ut albumet, gitt beskjed om at de dropper bandet. De vil ikke lenger utgi eller distribuere musikken deres, og sier at de som har kjøpt albumet kan få pengene tilbake, skriver Stereogum.

Bandets tidligere plateselskap Father/Daughter, som ga ut deres forrige album, vil også slutte å selge dette albumet.

Begge de to plateselskapene vil også donere penger til organisasjonene RAINN, som jobber mot seksuelle overgrep, og AVP og deres program rettet mot personer i LHBTQ-miljøet.

I en Facebook-post torsdag skriver bandet at de er sjokkert og overrasket over anklagene.

- Dessverre lever vi i en kultur som normaliserer og banaliserer at noen ikke respekterer grenser. Det er mennesker som har gått over andres grenser og som ikke vet det. Ben har ikke blitt kontaktet av noen overgrepsofre. Disse anklagene er sjokkerende for oss og vi tar dem alvorlig. Videre er de påståtte handlingene ikke representative for den personen Ben er og den måten de (omtaler seg selv i flertall, red.anm.) forsøker å opptre på, skriver bandet.

De skriver videre at de har laget en e-postkonto som en annen person enn bandmedlemmene skal ha tilgang til, for å ta tak i saken. Her oppfordrer de personer som har opplevd overgrep til å sende ta kontakt, for å diskutere anklagene som er uttrykt i sosiale medier.

Til Øya-festivalen

Etter planen skal PWR BTTM opptre på Øya-festivalen i år. Festivalledelsen har ikke tatt noen avgjørelser om hvorvidt de kommer til å droppe bandet eller ikke.

- Vi venter på informasjon fra bookingagenten deres. Vi har sett at spillejobber er avlyst, men vi har ingen informasjon fra bandet og det må vi ha før vi kan uttale oss mer, sier Jonas Prangerød, pressesjef for Øya-festivalen.

- Vi trenger å komme i kontakt med bandets representanter før vi foretar oss noe som helst, sier han.