NRK tar «piratteknologi» inn i varmen

Distribuerer Monsen via bittorrent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Får du ikke nok av å se en smørblid Lars Monsen dra ørret med den ene hånda mens han videofilmer med den andre? Snart kan du laste ned hele Nordkalotten 365-serien gratis i DVD-kvalitet.

Det kan du fordi innovative krefter i NRK for første gang har tatt i bruk fildelingsteknologien bittorrent til distribusjon av innhold. Det unike med denne robuste distribusjonsteknologien er at belastingen på avsenderens tjenermaskiner er minimal, og at nedlastingen går raskere for alle jo flere som laster ned samtidig.

Dette har gjort bittorrent til den mest populære teknologien for deling av piratkopiert innhold, via torrentsider som The Pirate Bay.

Men bittorrent i seg selv er ikke ulovlig. Tvert i mot har stadig flere kommersielle aktører i film og tv-bransjen innsett at dette rett og slett er den mest effektive teknologien for massespredning av tungt medieinnhold på nett.

Et eksempel er TV-tjenesten Joost, som tilbyr innhold fra en lang rekke internasjonale TV-selskaper ved hjelp av teknologien. Og nå altså NRK.

Vil teste interessen

- Vi bruker denne teknologien for å klare å nå flest mulig mennesker uten at belastningen på NRKs maskiner blir for stor, forteller prosjektleder Eirik Solheim i NRKs utviklingsavdeling. I bloggen NRKbeta finner man også utførlig informasjon om ulike måter å se innholdet på via BitTorrent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer