NRK tar «piratteknologi» inn i varmen

Distribuerer Monsen via bittorrent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Får du ikke nok av å se en smørblid Lars Monsen dra ørret med den ene hånda mens han videofilmer med den andre? Snart kan du laste ned hele Nordkalotten 365-serien gratis i DVD-kvalitet.

Det kan du fordi innovative krefter i NRK for første gang har tatt i bruk fildelingsteknologien bittorrent til distribusjon av innhold. Det unike med denne robuste distribusjonsteknologien er at belastingen på avsenderens tjenermaskiner er minimal, og at nedlastingen går raskere for alle jo flere som laster ned samtidig.

Dette har gjort bittorrent til den mest populære teknologien for deling av piratkopiert innhold, via torrentsider som The Pirate Bay.

Men bittorrent i seg selv er ikke ulovlig. Tvert i mot har stadig flere kommersielle aktører i film og tv-bransjen innsett at dette rett og slett er den mest effektive teknologien for massespredning av tungt medieinnhold på nett.

Et eksempel er TV-tjenesten Joost, som tilbyr innhold fra en lang rekke internasjonale TV-selskaper ved hjelp av teknologien. Og nå altså NRK.

Vil teste interessen

- Vi bruker denne teknologien for å klare å nå flest mulig mennesker uten at belastningen på NRKs maskiner blir for stor, forteller prosjektleder Eirik Solheim i NRKs utviklingsavdeling. I bloggen NRKbeta finner man også utførlig informasjon om ulike måter å se innholdet på via BitTorrent.

Foreløpig er bare første episode tilgjengelig i full oppløsning, men hele serien vil bli gjort tilgjengelig etter hvert.

MONSEN VIA BITTORRENT: Nå kan du laste ned Lars Monsens  eventyr i full DVD-kvalitet - med god samvittighet. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
MONSEN VIA BITTORRENT: Nå kan du laste ned Lars Monsens eventyr i full DVD-kvalitet - med god samvittighet. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

Filene er 1024x576 bildepunkter, 25 bilder per sekund, kodet til MPEG4 H.264 i 3 mbit/s. Det gir en helt annen bildekvalitet enn det man får gjennom NRKs nett-TV, YouTube og andre lavoppløste webkanaler for videodistribusjon.

- Dette er en test for å se om denne typen distribusjon fungerer bra og om publikum ønsker en slik tjeneste. Hovedproblemet med slik tilgjengeliggjøring er å klarere rettigheter til å legge ut filer som folk kan laste ned. Det er vanskeligere enn å få rettigheter til å sende på TV eller legge ut i nett-TV. Vi kommer uansett til å arbeide med å frigjøre mer innhold og kommer til å fortsette å tilgjengeliggjøre det på forskjellige måter. Både i nett-TV, som podcast og forhåpentligvis også som høykvalitetsfiler via bittorrent, sier Eirik Solheim til Dagbladet.no.

Frykter ikke «kannibalisering»

Solheim frykter ikke at gratisdistribusjonen vil gå ut over NRK Aktivums salg av Monsens populære DVD-utgivelser:

- Det er fremdeles ganske stor forskjell på produktet «DVD med ekstramateriale» og «filer lastet ned via torrent». Dette er tidlig eksperimentering, men både vi i utviklingsavdelingen og de som sitter på prosjektet i Aktivum er enige om at vi sannsynligvis når forskjellige målgrupper og at dette ikke vil kannibalisere DVD-salget.

Nordkalotten-serien er forøvrig ikke NRKs eneste eksperiment med teknologi der brukerne deler innholdet med hverandre og dermed bidrar til mindre belastning på NRKs tjenermaskiner. Direktestrømmen fra live-sendingene på nett etter TV-episodene av humorserien Ut i vår hage 2, distribueres ved hjelp av en liknende teknologi, kalt Octoshape.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer