Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK tar selvkritikk etter Øygard-intervju

- Det skaper et intrykk av at det er koseligere enn det er.

FOR KOSELIG: NRK fikk kritikk etter at de sendte et intervju med overgrepsdømte Rune Øygard rett etter at dommen i Høyesterett hadde falt. Nå tar rikskanlen selvkritikk. Foto: Dagbladet
FOR KOSELIG: NRK fikk kritikk etter at de sendte et intervju med overgrepsdømte Rune Øygard rett etter at dommen i Høyesterett hadde falt. Nå tar rikskanlen selvkritikk. Foto: Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I slutten av september i år skjerpet Høyesterett straffen mot den overgrepsdømte Rune Øygard til 2 år og 3 måneder. Den samme kvelden sendte NRK et intervju med Øygard, som vekket sterke reaksjoner. Nå mener nyhetsredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, at kanalen må ta selvkritikk. Det melder Aftenposten.

Etter at NRK Dagsrevyen sendte intervjuet med Øygard valgte en seer å klage inn inslaget for Kringkastingsrådet. Ifølge Aftenposten skriver seeren at han reagerer på at Øygard fikk lov til å rettferdiggjøre sitt syn på saken, uten at det ble stilt kritiske spørsmål.

- For koselig

I dag ble klagen behandlet av Kringkastingsrådet, og Kaldbakk er enig i at innslaget burde ha blitt løst på en annen måte.

- Det var riktig å ha denne kommentaren, men formen på intervjuet, ved at det blant annet ble brukt klippebilder av at noen går utenfor ei hytte, skaper inntrykk av at dette er mer koselig enn det er. Vi burde derfor løst dette på en annen måte, blant annet ved å gjøre kommentaren kortere. Dette ikke minst fordi Øygard ikke forholder seg til at han er dømt, sier Kalbakk til Aftenposten og fortsetter:

Umiddelbart etter innslaget i Dagsrevyen satte nyhetsoppleseren direkte over til NRKs faste rettskommentator, som i sin kommentar la vekt på at Øygard ikke hadde innsett alvoret i dommen.

Nå sier Kalbakk til Aftenposten at Øygard-kommentaren heller burde vært lagt inn i saken som ble sendt i etterkant.

Overdrevet mediedekning
Frank Rossavik i Kringskastingsrådet mener at det var riktig av NRK å slippe til Øygard, men mener at overgrepssaken har fått alt for mye oppmerksomhet i norsk media. 

- Dette er egentlig en trist sedelighetssak, som er blitt veldig stor fordi det involverer en ordfører, som tilfeldigvis kjente Jens Stoltenberg. En slik sak burde aldri fått så stor omtale, sier Rossavik.

Han mener at Øygard har fått for mange muligheter til å fremme sin versjon av saken gjennom det han omtaler som koseintervjuer, og understreker at dette er en mulighet til de fleste overgripere ikke får. 

Han mener likevel ikke at Dagsrevyen gjorde noe galt da de lot Øygard slippe til med en kommentar etter dommen i høyesterett.

- Hvis man hører nøye etter på hva han blir sitert på, så han kommer han ikke godt ut av det. Han blir sittende igjen som temmelig dum, og han blir ikke mindre dum etter kommentaren som kommer i etterkant, sier Rossavik til Aftenposten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling