SKUFFET: Hans-Tore Bjerkaas er skuffet over å ha tapt saken mot Mauseth, og vil ta den til en høyere rettsinstans. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
SKUFFET: Hans-Tore Bjerkaas er skuffet over å ha tapt saken mot Mauseth, og vil ta den til en høyere rettsinstans. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

NRK tar sexkrangelen videre

Bjerkaas anker Mauseth-dommen.

(Dagbladet.no): Gørild Mauseth vant en knusende seier mot NRK, men statskanalen varsler nå at de vil ha omkamp.

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas vil nemlig følge rådet til sin advokat, og anker saken.

- Vi gikk til retten med troen på at vi hadde en god sak, og det mener vi fremdeles at vi har. Vi kommer definitivt til å anke denne saken, sier Bjerkaas til Dagbladet.no.

Viktig å anke
NRK argumenterte i retten med at det var innenfor sitatretten å vise sexscenen, fordi den ble vist i sammenheng med et innslag om en scene i «Kill Buljo» som parodierte Mauseth.

- Vi mener at hvis synspunktene på sitatretten blir gjeldende så vil dette definitivt begrense sitatretten. Og det er meget viktig å få en omforenelig avgjørelse på hvilket område man kan bruke sitatretten. Vi mener at vår bruk av klippene i Mauseth-saken var relevant, sier Bjerkaas.

Han har ikke fått lest hele dommen ennå, og vil derfor ikke kommentere detaljene i den.

Glade skuespillere
Agnete Haaland i Norsk skuespillerforund kommenterer saken på følgende måte:

- Vi er kjempeglade! Dette er en viktig dom for skuespillerne, og for grensedragning framover. En grundig og veloverveid dom, sier hun til Dagbladet.no.

- Hvilke konsekvenser vil den få for norske skuespillerne?

- Konsekvensen er kanskje mest folkeopplysning, at folk nå skjønner at man må spørre før man legger ut ting på nett. Men dette gjelder jo ikke bare nett, men også hva som er god skikk i forhold til sitatretten. I tillegg har vi fått medhold i at dette kommer inn under opphavsretten. Det ville vært en katastrofe for norsk film dersom en kunne tatt et bilde fra en film og si at dette ikke har krav på opphavsrett.

- Hva får dette å si for skuespillerforbundets videre arbeid med slike saker?

- Vi opplever denne type saker hele tiden, derfor er det viktig å få en grenseoppgang i forhold til hvordan loven skal tolkes. Dette er en god dom for oss. Så får vi se om NRK anker, og hva som eventuelt vil skje da, sier hun.