TRAKK EPISODE: - Vi vil aldri jobbe mer med studioet som er ansvarlige for denne feilen. Vi kommer også til ta episoden av lufta, skrev HIT Entertainment om en episode der Brannmann Sam tråkker på Koranen. Foto: Mattel
TRAKK EPISODE: - Vi vil aldri jobbe mer med studioet som er ansvarlige for denne feilen. Vi kommer også til ta episoden av lufta, skrev HIT Entertainment om en episode der Brannmann Sam tråkker på Koranen. Foto: MattelVis mer

NRK trakk «Brannmann Sam»-episode etter Koran-mageplask. De er ikke de første som har gått på en animasjonssmell

Disney trakk tilbake millioner av VHS-er etter naken kvinne i barnefilm. 

(Dagbladet): Tirsdag utstedte HIT Entertainment en pressemelding der de beklaget innholdet i episode syv av den niende sesongen av TV-serien «Brannmann Sam».

Årsaken var at en av brannmannens kollegaer tråkket på en bok med sider som hadde tekst fra Koranen - noe som ble møtt med sterke reaksjoner fra det muslimske miljøet i Storbritannia.

Kritikk fra muslimsk råd

Miqdaad Versi, assisterende generalsekretær i Det muslimske rådet i Storbritannia, var ikke nådig.

- Jeg har ingen idé om hvorfor produsentene trodde dette var en god idé, skrev Versi i en Twitter-melding.

Reaksjonene til Versi og flere har ført til at flere kanaler har trukket episoden, deriblant NRK.

De mente at det ikke hadde noen hensikt å vise sider av Koranen falle til gulvet i en barneserie.

– Vi tar den ut av systemet nå. Det er ikke noe poeng for oss å vise den, sier redaksjonssjef Trond Storaa til Journalisten.

Stortap for Disney

NRK og de andre kanalene som trekker episoden, deriblant BBCs Channel 5, er ikke de første som går på en smell grunnet eksentriske valg fra produsenter.

Independent trekker fram et eksempel fra 1999.

Da måtte Disney tilbakekalle 3.4 millioner VHS-kassetter som viste en naken kvinne i barnefilmen «Bernard og Bianca».

Seksuelle referanser

Den britiske avisa viser også til en episode der en sjøanemone utfører tilsynelatende seksuelle handlinger i programmet «Svampebob».

I en annen episode gir hovedpersonen i barneprogrammet en annen karakter beskjed om «Å ikke miste såpen i dusjen».

Også produsentene bak Pokémon, som nå er tilbake for fullt gjennom populære Pokémon Go, har produsert materiale de i etterkant mente var upassende.

I episode 18 av seriens første sesong går seriens to skurker, Jessie og James, rundt med oppblåsbare bryster, noe som førte til at episoden ikke ble tatt med i den engelskspråklige DVD-versjonen av serien.

Avsluttet samarbeid

Når det gjelder den ovennevnte Brannmann Sam episoden, så endte denne med at HIT Entertainment sa opp avtalen med den kinesiske produsenten bak episoden.

- Vi vil aldri jobbe mer med studioet som er ansvarlige for denne feilen. Vi kommer også til ta episoden av lufta, skriver HIT Entertainment i en pressemelding.

BBC har snakket med Mattel - en amerikansk leketøyprodusent som eier HIT Entertainment.

De skriver at Koranen ble vist på skjermen ved et uhell.

- Dette var en uheldig hendelse der noen fra produksjonsselskapet trodde de bare puttet en tilfeldig tekst inn i boka, sier en talsmann for Mattel til den britiske kanalen.