NRK trekker Beatles-låter fra nettet

Nyheten gikk verden rundt.

DAGLIG DOSE BEATLES: Programmet «Vår daglige Beatles» skulle gjøres tilgjengelig via podkast på NRK, en nyhet som vakte enorm oppsikt. Nå viser det seg å være for godt til å være sant.
DAGLIG DOSE BEATLES: Programmet «Vår daglige Beatles» skulle gjøres tilgjengelig via podkast på NRK, en nyhet som vakte enorm oppsikt. Nå viser det seg å være for godt til å være sant. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): The Beatles er hverken tilgjengelig for salg på iTunes eller andre digitale formater. Derfor var det en verdensnyhet når NRK i går kunne fortelle at de ville legge ut alle Beatles-låtene for nedlasting på nett.

Nyheten ble også gjengitt hos blant andre Guardian, Rolling Stone, BoingBoing og Ars Technica.

Nå er det imidlertid blitt satt en brå stopper for planene.

Trekker episoder
Nedlastingen skulle bli gjort mulig fordi NRK ville publisere programmet «Vår daglige Beatles» som podkast. I programmet - som har gått på NRK siden 2007 - går journalistene Bård Ose og Finn Tokvam gjennom alle Beatles-låtene kronologisk

212 episoder skulle etter planen bli publisert. I dag trekker NRK episodene som var blitt lagt ut.

Bakgrunnen for NRKs Beatles-satsing var en ny avtale med rettighetsorganisasjonen Tono, som Dagbladet.no omtalte i midten av november

Denne avtalen gir mediehuset lov til å gjøre alle programmer som inneholder mindre enn 70 prosent musikk tilgjengelig som podkast.

Problemet er at musikkverdenen er uoversiktlig. For selv om Tono har gitt en slik tillatelse, må NRK også ha tillatelse fra plateselskapene (Fono og Ifpi). En slik avtale foreligger foreløpig ikke.

For gamle episoder
- Vår nye avtale med Tono gir oss muligheten til å legge ut ting vi har sendt for lenge siden. Men avtalen NRK har med Ifpi og Fono gjør at vi bare kan podkaste ting som har vært sendt de siste fire ukene. Det er beklagelig og ikke slik vi i NRK ønsker å ha det. Men vi kan ikke bryte de avtalene vi har med rettighetsorganisasjonene, skriver bloggen NRKbeta i dag.

Siden «Vår daglige Beatles» er blitt sendt siden 2007, kan derfor ikke de gamle episodene gjøres tilgjengelig.

- Er det NRK som har gjort en dårlig jobb her, eller har dette skjedd fordi spørsmålet om musikkrettigheter på nett er så uoversiktlig?

- Dette handler nok om begge deler, sier NRKs teknologirådiver Øyvind Solstad til Dagbladet.no.

- Dette er vanskelig selv for folk som jobber med disse spørsmålene.

Dropper kunstige repriser
NRK er nå i forhandlinger med plateselskapenes organisasjoner, og inntil videre får derfor folk ikke tilgang til gamle «Vår daglige Beatles»-episoder som podkast.

Avtalen NRK har med IFPI og Fono åpner for at NRK kunne ha lagt episoder ut som podkast om de ble kringkastet som repriser på radio først, men det vil de ikke gjøre.

- Det sier seg selv at det ikke ville vært en holdbar situasjon i det lange løp. Vi ønsker å ha en avtale med rettighetshavere som gjør at vi kan gjøre tilgjengelig arkivmateriale som er eldre enn noen uker gammelt. En slik framtidsrettet avtale har vi med Tono, og det må vi også få med de andre aktørene, sier Solstad til Dagbladet.no.

VANSKELIG SAK: NRKbeta-redaktør og teknologisk rådgiver Øyvind Solstad.
VANSKELIG SAK: NRKbeta-redaktør og teknologisk rådgiver Øyvind Solstad. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer