- NRK trodde kanskje gullsekken ville vare evig

Lite sympati for NRK å hente fra Frp etter kunngjøring av store kutt. Arbeiderpartiet slår derimot ring om statskanalen.

MÅ KUTTE: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen fjerner 17 millioner fra budsjettet til nyhetsavdelinga for å imøtekomme lavere lisensinntekter. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
MÅ KUTTE: NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen fjerner 17 millioner fra budsjettet til nyhetsavdelinga for å imøtekomme lavere lisensinntekter. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Mandag kom beskjeden om at NRKs nyhetsavdeling skal kutte 17 millioner neste år. Det kan bety betydelig nedbemanning i landets største nyhetsredaksjon.

- Vi har ennå ikke eksakt oversikt over hvor mange stillinger nyhetsdivisjonen skal ned, men vi begynner nå arbeidet med å se på ulike forslag, sa nyansatt nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord like etter nyheten.

- NRK burde kuttet før Årsaken til kuttene er etterslep fra kutt NRK har varslet, men ikke lyktes med å gjennomføre i år, samt nye omstillinger som følge av lav lisensøkning for 2016 og en generelt presset mediehverdag. 

Ib Thomsen, kulturpolitisk talsperson for Fremskrittspartiet, sier de nyeste kuttene er en følge av dårlig kuttvilje i NRK de siste årene. Han tror ikke disse kuttene vil bli merket av seerne ute i de tusen hjem.

- NRK har ikke tatt inn over seg den nye medievirkeligheten før nå, og de kuttet knapt noe som helst før 2014. Dette er kutt NRK burde gjort tidligere, og mine bekymringer går mest på at NRK ikke har gjort kuttjobben de måtte før nå, sier han til Dagbladet.

- Gullsekken varer ikke evig Thomsen minner NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen om at alle landets mediehus går gjennom betydelige kuttrunder i disse dager.

- Men NRK trodde kanskje denne gullsekken ville vare evig. Slik er det ikke, legger han til.

Thomsen tror ikke NRKs nyhetsdekning vil bli dårligere av å miste 17 millioner kroner i budsjettet for neste år. 

- Nei. Når jeg ser at NRK har tre nyhetsteam gående rundt på Stortinget blir jeg ikke bekymra. TV 2 har ett, og de er ikke noe dårligere enn NRK. De klarte til og med å sende direkte fra Paris-terroren også, legger han til. 

På andre sida av NRK-alteret står Arild Grande i Arbeiderpartiet. I motsetning til Thomsen er han veldig bekymra for statskanalens framtid:

- Regjeringas kuttpolitikk overfor NRK begynner nå for alvor å gå kraftig utover innholdet. NRK har  allerede måtte nedbemanne med 300 stillinger, sier han til Dagbladet.

- Smertegrensa er nådd Grande kaller kulturminister Thorhild Widvey (H) sin politikk med å gi NRK lavere lisensøkning enn allmennkringkasteren ber om en «seigpining».

IKKE BEKYMRET: Ib Thomsen i Frp. Foto: Stortinget
IKKE BEKYMRET: Ib Thomsen i Frp. Foto: Stortinget Vis mer

- Det ville vært mer redelig om regjeringa avventet Stortingets behandling av allmennkringkastermeldinga. Disse kuttene styrker meg i troen på at NRK behøver mer forutsigbare rammevilkår.

- Begynner det nå å bli kritisk for NRK?

- Det nærmer seg absolutt en smertegrense. Kutt i nyhetene var ikke det NRK trengte nå. Samtidig har vel aldri lisensen vært høyere enn den kommer til å bli med regjeringas momsøkning. Dette er jeg redd vil kunne svekke oppslutninga om lisensen, sier han.

I sitt forslag for statsbudsjett 2016 vil regjeringa øke momsen på NRK-lisensen, hvilket betyr at staten får en større andel av lisensregninga du sender avgårde. Økninga som faller NRK i hende er de facto lavere enn generell pris- og lønnsvekst i Norge.

Nyhetsdirektør i NRK, Alexandra Beverfjord, sa tidligere på mandagen at NRK vil jobbe for at kuttene skal merkes i minst mulig grad av publikum, og at kringkasteren vil forsøke å få til frivillige nedbemanninger. 

BEKYMRET: Arild Grande i Ap. Foto Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
BEKYMRET: Arild Grande i Ap. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer