QUIZ-KRANGEL: Finn Bjelke og Radio Vinyl vil lage et nytt popqiuz-program, som NRK mener er identisk med det Bjelke hadde da han jobbet i NRK. Nå truer NRK med rettssak. Foto: Henning Lillegård
QUIZ-KRANGEL: Finn Bjelke og Radio Vinyl vil lage et nytt popqiuz-program, som NRK mener er identisk med det Bjelke hadde da han jobbet i NRK. Nå truer NRK med rettssak. Foto: Henning LillegårdVis mer

«Popquiz»

NRK truer Radio Vinyl og «Finn Bjelkes popquiz» med rettssak

Finn Bjelke tar med seg «Popquiz» til Radio Vinyl.

NRK vurderer å gå rettens vei for å stoppe Radio Vinyls «Finn Bjelkes popquiz», som får premiere på kanalen om to uker.

Finn Bjelke sluttet i NRK i sommer og har meldt overgang til Radio Vinyl. De siste ti årene har han framstått som «Mr Popquiz himself» i statskanalen. Hver lørdag klokka elleve har han samlet flere hundre tusen trofaste lyttere.

Krangel og advokatmat

- Vi tok kontakt med Bauer Media, som eier Radio Vinyl, forrige uke. Vi godtar overhodet ikke at en annen kanal lager et program som heter «Popquiz» og blir sendt på samme tid som vært program, sier fungerende radiosjef i NRK, Jon Branæs til Dagbladet.

Han kaller det et klart brudd på markedsføringsloven.

- Vi har bygd opp «Popquiz» siden 1988, og mange programledere har vært involvert. Hovedprogramleder de siste ti-tolv åra har vært Finn Bjelke, men Jan Kranmo, Pål Thoresen og flere andre har vært programledere, sier Branæs.

«Popquiz» er vårt konsept

Jon Branæs forteller til Dagbladet at det ikke har vært noen konflikt med Bjelke, og han sier at de gjerne skulle ha hatt ham i NRK-stallen fremdeles.

- Men «Popquiz» er vårt konsept, og vi har brukt mange lisenskroner på å utvikle dette, sier Branæs.

Administrerende direktør Lasse Kokvik sier til VG, som først skrev om saken, at han er overrasket over NRKs reaksjon.

- Det overrasker oss veldig at de reagerer som de gjør. Vi synes det er merkelig at NRK reagerer på et program som ennå ikke har hatt premiere på Radio Vinyl, men våre advokater er trygge på at vi har vårt på det tørre, sier Kokvik til avisa.

- Utgir seg for å være vårt

- Vi har fått et svar fra Bauer Media, som vi ikke er fornøyd med. Radio Vinyl lager et program som utgir seg for å være det samme som vårt, og som skal sendes på samme tidspunkt. Dette anser vi som et brudd på markedsføringsloven, og vil gå rettens vei hvis nødvendig, sier Branæs til Dagbladet.

Han beskriver Finn Bjelke som en ressurs for Radio Vinyl.

- Men hvorfor ikke bruke Finn Bjelke til å fornye Radio Vinyl med nye ideer i stedet for å gjøre det med gamle ideer, spør Branæs.