NRK TV har aldri brydd seg om musikk

Lydverket legges ned: - Hvis det er slik at dere synes ti år for samme program er for lenge, hvorfor sender dere fortsatt Norge Rundt?

DROPPER: NRK legger ned «Lydverket» på tv, og skal fra neste år overføre ansvaret for å lage et musikkprogram til underholdningsavdelingen. FOTO: Foto: Øistein Norum Monsen
DROPPER: NRK legger ned «Lydverket» på tv, og skal fra neste år overføre ansvaret for å lage et musikkprogram til underholdningsavdelingen. FOTO: Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Greit, det er neppe Norge Rundt sin skyld at NRK har bestemt seg for å legge ned Lydverket, kanalens eneste relevante og seriøse musikkprogram på mange, mange år. Ja, ikke bare NRKs eneste, men NORGEs eneste.

Dette programmet skal NRK avvikle. Og jeg er ikke forundret. NRK er gode til å legge ned. Og å kvitte seg med. Men ærlig talt, Bjerkaas, et slikt nisjeprogram burde dere virkelig være i stand til å beholde. Har dere kjøpt en Justin Bieber-dokumentar nå, som kostet dere litt for mye?

Dere kaller det for «kulturstripa», med programmer om litteratur, film og visuell kunst... i tillegg til musikk. Flott. Men nå skal musikken overtas av Underholdningsavdelingen. Seriøst?! Hva får vi da? Flere banale, pubertale og joviale programmer som Popstokk og Beat for Beat? Er det en dansende og flirende Ivar Dyrhaug som skal få ansvaret for NRKs musikkdekning? Fri og bevare oss.

Asbjørn Slettemark har gjort nybrottsarbeid i løpet av hans altfor korte tid som sjef i Lydverket. Han og hans redaksjon har gjort musikkjournalistikk interessant og følgeverdig. Det har knapt vært et program i serien som ikke har inneholdt en positiv overraskelse i form av et intervju, en liveopptreden eller en musikkhistorie utenom det ordinære. All ære til NRK for å ha satset på dette. Men i høst er det altså ugjenkallelig slutt. Nå skal vi ha det moro i stedet, dere! Underholdning! Ikke seriøst søppel!

NRK Fjernsynet har aldri brydd seg om musikk. De har brydd seg om lallende, trallende og umorsomme programledere og programmer som «favner». Ikke musikk for musikkinteresserte, men for «familien». Kunne det tenkes at NRK behandlet sport på samme måte? Eller politikk? Samfunnsdebatt? Kan ikke like gjerne Ivar Dyrhaug og Erik Solbakken ta over OL-sendingene, Debatten, Aktuelt og valgprogrammene?

Det blir et tomrom etter Lydverket. Uansett hva NRK måtte finne på som erstatning. Flere enn meg vil savne det. Men det bryr ikke NRK seg om. Jeg er nemlig ikke under 25... eller er det 15?

Per Sundnes og hans ADHD-gjeng får kastet penger etter seg. Er det kanskje på tide å stoppe dette vrøvlet nå? Det var en gang at NRK solgte rettighetene til VM i fotball til en herværende kommersiell TV-kanal for å få råd til å arrangere den internasjonale MGP-finalen. Hva med å selge rettighetene til Melodi Grand Prix til TV2? Jeg er sikker på at de ville ta i mot med åpne armer.

Så kan vi fortsette å bruke penger på skikkelig musikk og journalistikk, ikke klovner som hører hjemme på sirkus. Asbjørn Slettemark er musikk. Ikke Dyrhaug, Solbakken, Sundnes eller, for den saks skyld, Christer Falck.

Tor Milde Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet
Tor Milde Foto: Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet Vis mer