Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

NRK ut med badevannet

Brukerbetaling og reklamefinansiering av NRK er et oppsiktsvekkende dårlig forslag.

Meninger

Frp har denne uka skapt ny bevegelse i debatten om NRK-lisensen. Partiets kulturpolitiske talsperson, Ib Thomsen, vil fjerne lisensen og ersatte den med en frivillig avgift kombinert med noe overføringer over statsbudsjettet. I tillegg vil han åpne for reklame på NRK.

Dette skal ha ført til uro i forhandlingene som nå pågår i Stortinget om allmennkringkastingsmeldingen fra i fjor sommer. Lisensen er egentlig ikke tema i forhandlingene, for i stortingsmeldingen fra i fjor sommer ble hele spørsmålet om NRKs videre finansieringsform utsatt, og plassert til utvalgt som skal levere en rapport i juni år. Men at særlig opposisjonen på Stortinget reagerer på Frps utspill, er ikke vanskelig å forstå. Partiet skriver ut helt feil medisin.

Finansieringen av NRK er moden for revisjon, og tida løper fra lisensordningen av rent tekniske hensyn. Lisensen er knyttet til tv-apparatet, som du ikke lenger er avhengig av for å benytte deg av allmennkringkasterens tilbud. NRK er også overfinansiert. I løpet av de siste ti årene er lisensinntektene nesten doblet, mens resten av mediemarkedet jobber i motbakke. Hele én av fire journalister er i dag ansatt i NRK.

Men Frp's løsning med, å gjøre lisensen til en frivillig avgift, er imidlertid meningsløs. Grunnen til at vi har en allmennkringkaster er at vi skal ha en sterkt og uavhengig aktør som kan utfylle tilbudet og skape dynamikk i konkurranse med kommersielle aktører.

Å presse NRK inn på det allerede trange reklamemarkedet som øvrige norske medier nå er helt avhengige av - i stadig skarpere konkurranse med internasjonale aktører som Facebook og Google, er et enda dårligere forslag. Det er nesten oppsiktsvekkende dårlig tenkt, i alle fall hvis man mener at mediene er en viktig institusjon i det norske samfunnet og som er avhengige av ressurser for å utføre sitt oppdrag. Reklamefinansiering av NRK vil ikke bare skade allmennkringkasteren, det vil også ramme alle andre norske medier.

I tillegg til utvalget som skal vurdere finansieringen av NRK er det nedsatt et mediemangfoldsutvalg som skal se hele statens virkemiddelapparat i sammenheng - pressestøtte, lisens, moms og så videre. Dette utvalget skal legge fram sin rapport i 2017, og vi gleder oss til å se hvilke tanker de presenterer. Mediemarkedet har vært i voldsom endring de siste årene, digitaliseringen fører i prinsippet til at alle konkurrerer på den samme plattformen: nettet. Støttesystemet er i dag koplet mot produksjonssystemer og industrier, og må vris mot innhold.

Dette er en viktig debatt, som vil kreve politisk mot å håndtere på en god og framtidsrettet måte. Frp's forslag er en avsporing.