NRK utsetter serie på grunn av svineinfluensaen

Vil ikke skape unødig frykt.

POST-APOKALYPTISK: I den britiske serien som NRK nå har valgt å utsette å sende dør nesten hele jordens befolkning etter en epidemi. Foreløpig nøyer folk i London seg med å bruke munnbind for å unngå å bli smittet av den sannsynligvis noe mindre farlige svineinfluensaen. Foto: Toby Melville/Reuters
POST-APOKALYPTISK: I den britiske serien som NRK nå har valgt å utsette å sende dør nesten hele jordens befolkning etter en epidemi. Foreløpig nøyer folk i London seg med å bruke munnbind for å unngå å bli smittet av den sannsynligvis noe mindre farlige svineinfluensaen. Foto: Toby Melville/ReutersVis mer

(Dagbladet.no): NRK1 valgte i går å utsette sin nye høstsatsing «Etter katastrofen» på grunn av svineinfluensaen, skriver Dagens Næringsliv. Den britiske serien handler om en gruppe mennesker som har overlevd en epidemi som har utslettet nesten hele Jordens befolkning, og følger dem gjennom en lovløs post-apokalyptisk verden.

Kanalen har nå bestemt at de i stedet skal sende den svenske serien «Stormen» i tidsrommet som nå blir åpent. Serien begynner etter planen førstkommende torsdag.
 

Reaksjoner fra publikum
Arne Helsingen, tv-sjef i NRK, sier til Dagbladet.no at avgjørelsen ble tatt etter at kanalen hadde vurdert mediebildet, og ikke ville bidra til å skape ytterligere frykt for svineinfluensaen blant befolkningen.

- Det var en vanskelig avgjørelse, men etter å ha sett gjennom første episode på nytt vil vi ikke ta noen sjanser. Dette er en utrolig sterk skildring av en epidemi, og vi ønsker ikke fremstå som spekulative og bidra til å spre engstelse ved å sende en slik serie mens folk er redde for svineinfluensaen.

Han mener at NRK som allmennkringkaster har et særlig ansvar.

- Vi har fått reaksjoner fra publikum på at dette kan virke skremmende. NRK1 er en stor tv-kanal, og det er ikke bare for oss å si at folk som blir enda mer bekymret for svineinfluensaen på grunn av serien kan bytte kanal, sier Helsingen.

Tidligere denne uka, før utsettelsen av tv-serien ble kjent, sa helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til Dagbladet.no noe humoristisk at NRKs timing med å begynne sending av serien nå kanskje ikke var helt optimal.

- God tv-serie
BBC, som produserer serien, valgte tidligere i år også å utsette å sende den andre sesongen av serien på grunn av svineinfluensaen.

Helsingen sier at NRK kjøpte inn serien i februar, altså før influensautbruddet ble kjent, og at statskanalen enda ikke har bestemt seg for når serien vil sendes.

- Vi tar en fortløpende vurdering på når vi skal sende «Etter katastrofen». Dette er jo en svært god tv-serie som vi profilmessig mener vil passe bra på NRK 1, men akkurat nå er et uheldig tidspunkt å sende serien.