NRK vant frokostslaget

Einar Førdes første morgenfrokost falt i smak hos norske TV-seere.

TV-seerne og TV-kritikerne er i utakt. Kritikerne likte TV2s frokost-TV best, mens flertallet av TV-seerne valgte NRKs morgenmeny mandag morgen.

De første gjennomsnittsmålingene av antall TV-seere viser at 52 000 seere fulgte NRKs «Morgennytt», mens 46 000 valgte TV2s «God morgen, Norge!».

Tallene gjengir et gjennomssnittlig seertall gjennom de tre timer lange programmene. MMI-tallene viser at NRK hadde totalt 350 000 forskjellige seere innom i løpet av sendingen. Det er 56 prosent av alle TV-seerne mandag morgen. Målingen viser at TV2 overtok seerflertallet på slutten av sin hovedsending.

TV2 sender også sitt program i reprise på formiddagstid. Den sendingen hadde drøyt 71000 seere i gjennomsnitt.

Stolte NRK-ere

I NRK ble TV-tallene mottatt med klappsalver i går.

- Vi er veldig godt fornøyd med tallene, men beholder beina på jorda. Først utpå våren får vi se hvor mange seere vi har tatt fra TV2, sier «Morgennytt»-sjef Gunnar Høidahl til Dagbladet.

Fjernsynets frokostkonkurranse er ikke bare en kamp om seere. Hver morgen hører 1,4 millioner nordmenn på NRKs radiosendinger.

Hvor mange radiolyttere som forsvinner fra de store radiokanalene er et av de store spørsmålene NRK-ledelsen stiller seg i disse dager. Om noen uker vil de første pålitelige svarene foreligge.

Også NRKs radioledelse ser med spenning på utviklingen utover høsten.

Trangt for TV

- Personlig mener jeg, uten å være landets mest nøytrale observatør, at TV-en fortsatt vil ha trange morgenkår for den travle, nyhetsinteresserte nordmann, sier NRKs radiodirektør Tor Fuglevik til Dagbladet.

- Det gjelder spesielt i dusjen, under tannpussen, under påkledningen, under avislesningen på senga og ved frokostbordet, på sykkelen og i bilen på vei til skolen og jobben.

Dersom radioen blir taperen, har Fuglevik anbefalingen klar:

- Uansett anbefaler jeg alle som av en eller annen uforståelig grunn ikke lytter til NRK Radio om morgenen å slå på NRKs «Morgennytt»!