Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK vant i Mauseth-saken

Hadde rett til å vise nakenklippet.

TAPTE ANKESAKEN: NRK hadde rett til å vise nakenscenen med Gørild Mauseth, mener Oslo lagmannsrett. FOTO: HENNING LILLEGÅRD
TAPTE ANKESAKEN: NRK hadde rett til å vise nakenscenen med Gørild Mauseth, mener Oslo lagmannsrett. FOTO: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): NRK er frikjent for bruken av det mye omtalte nakenklippet med Gørild Mauseth fra filmen «Brent av frost».

Statskanalen ble dømt i Oslo tingrett for å ha vist klippet uten skuespillerens godkjenning. Nå har lagmannsretten kommet til motsatt konklusjon.

- Viktig dom
Bakgrunnen for konflikten var at «Store Studio» i mars 2007 viste klipp fra filmen «Brent av frost», nærmere bestemt den berømte scenen der Mauseth og Stig Henrik Hoff har sex i en robåt full av fisk. Klippet ble vist i forbindelse med en reportasje om parodifilmen «Kill Buljo», hvor en lignende scene finner sted

Lagmannsretten mener NRK hadde rett til å vise klippet.

- Dommen er veldig viktig når det gjelder massemedienes sitatrett i forhold til kulturprodukter, som filmer og bøker, sier NRKs advokat Jon Wessel-Aas til Dagbladet.no.

NRK har hele tiden argumentert med at sitatretten ga dem rett til å vise sexscenen for å klargjøre sammenhengen med parodien. Mauseth hevdet derimot at hun hadde en klausul i sin kontrakt med filmprodusentene om at nakenscenen ikke skulle brukes.

- Dommen følger i stor grad argumentasjonen som vi brukte i retten, sier Wessel-Aas.

Må betale
I tingretten ble Mauseth tilkjent erstatning. Nå må hun i stedet betale saksomkostninger.

I dommen heter det at et eventuelt forbud mot å vise klippet ville vært en innskrenkning av ytringsfriheten. Visningen var ikke i strid med åndsverkloven.

- Nakenbilder av en person hører i utgangspunktet utvilsomt til privatsfæren. Dette slår imidlertid ikke til når det er tale om bilder som er frembrakt og offentliggjort med den avbildedes aktive medvirkning, som del av en skuespillerrolle i en spillefilm.

- Lagmannsretten har forståelse for at visningen av det aktuelle filmklippet, isolert fra den filmatiske sammenheng, kunne oppleves belastende for Mauseth. Dette er imidlertid verken nødvendig for eller tilstrekkelig til å anse sitatet som stridende mot god skikk. Bruken av sitatet krenker etter lagmannsrettens syn ikke Mauseths eventuelle rettigheter etter åndsverkloven knyttet til filmklippet, heter det i dommen.

Gjelder også NRK
NRK har selv et rikholdig arkiv, og det har vært spekulert i at statskanalen ville hatt interesse av å ha restriktive regler i forhold til sitatrett.

Wessel-Aas ser at konsekvensen av dommen også må gjelde NRKs materiale.

- Dette innebærer at resten av verden også har sitatrett i forhold til NRK. For oss er ytrings- og informasjonsfriheten på dette området viktigere enn å beskytte opphavsrettsinteresser, sier han til Dagbladet.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!