NRK-veteranene om flyttenyheten: - Vemodig

NRK-veteraner er overrasket over nyheten om at hovedkontoret skal flytte.

(Dagbladet): I dag ble det kjent at NRK flytter hovedkontoret fra Marienlyst.

Det var Nettavisen som først avslørte at Rikskringkastningen skal flytte til et nytt og mindre bygg innen fem til ti år hvis de får solgt bygningsmassen på Marienlyst.

- Mye kultur i veggene Den pensjonerte NRK-veteranen Arne Scheie sier til Dagbladet at mange mottar nyheten med vemod.

- Det henger mye kultur og historie i veggene på Marienlyst, så det er klart at det er vemodig for mange at de skal bort der ifra.

Scheies yrkeskarriere har i stor grad vært nettopp på Marienlyst.

- Så når man flytter legger man merke til det. Det er et visst vemod, ei tid er over, hvor nye utfordringer søkes og muligheter må skapes, sånn er det jo, sier han.

Sportskommentatoren tror ikke NRK vil flytte fra Marienlyst om det ikke foreligger gode grunner.

- Her er det jo folk som besitter en kunnskap om dette og som sitter på mer kunnskap enn meg om boligmassen. Så det må være vel begrunnet hvis de skal flytte.

- Vemodig Tidligere NRK-profil, Hilde Hummelvoll, er overrasket over at de velger å flytte fra kontorene.

- Jeg regner med at kloke hoder har gode grunner for å gjøre dette, men det blir rart, sier Hummelvoll.

Hummelvoll jobbet i NRK i 26 år før hun sa opp for noen år tilbake. Hun jobba i lokalene på Marienlyst og mener det er der sjela til NRK ligger.

- Det er jo liksom det som er NRK. Det er der det alltid har vært. Det at det ligger sentralt har jo alltid vært en fordel for journalister som jobber der hvor det har vært kort vei til alt. Så det blir nok en veldig vemodig dag når de skal flytte ut der ifra, avslutter hun.

- Bobleverden En annen NRK-profil, Hans-Wilhelm Steinfeld, åpnet og svingte inngangsdørene til NRK på Marienlyst i 37 år før han valgte å si opp stillingen sin som utenriksreporter og Moskva-korrespondent i 2014.

- Det blir spennende å se hvor de finner nye tomtearealer. Det hvite hus på Marienlyst er på en måte en bobleverden. Da jeg sluttet fikk jeg bekreftet et rykte om at det fantes en by øst for Majorstuen, fleiper Steinfeld.

Spøk til side tror han flyttingen blir vemodig for mange av institusjonens ansatte.

- Det blir spennende å se hvor de ender opp. Jeg tror journalistikken til NRK har godt av å komme seg litt vekk og forhåpentligvis nærmere sentrum. Da kan de ansatte i større grad føle seg som en integrert del av storsamfunnet, sier den tidligere korrespondenten til Dagbladet, og peker ikke overraskende mot Bergen som et eksempel til etterfølgelse.

- Der flyttes NRK til sentrum. Jeg håper det skjer i hovedstaden også. Korridorene på Marienlyst har jeg hørt tar opp en tredjedel av totalarealet, og det er i seg selv et godt argument. Det var jo også et bra nivå av korridorpolitikk der i min tid, spøker Steinfeld.

- Høyteknologisk bedrift som må fornye seg NRK-veteran og tidligere nyhetsanker, Christian Borch, forstår hvorfor de velger å flytte Marienlyst.

- Jeg kan nok ikke si annet enn at det er nokså forståelig. Det er en høyteknologisk bedrift som stadig utvikler seg på nye nivåer så jeg skjønner hvorfor de har valgt å gjøre dette, sier Borch.

Som 70-åring pensjonerte Borch seg fra bransjen etter mange år hos NRK, han mener det er riktig det de gjør og at det blir spennende å se hvem som tar over.

- Det er enorme mengder korridorer på Marienlyst, hvor flere nå har sparkesykkel for å komme seg rundt. Det har blitt overtatt av elektroniske nyvinninger som skaper virtuelle situasjoner, så den store byggmassen har blitt en begrensning. Så det er riktig å flytte der ifra, sier Borch.

- Jeg har ingen såre følelser om at det forsvinner, men det blir spennende å se hvem som tar over, sier han og legger til at det er vanskelig å se at noen kan ta det i bruk.