NRK: NRK er et lyspunkt, mener NRK.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
NRK: NRK er et lyspunkt, mener NRK. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Debatt: NRK og språk

NRK vil fortsette å være et lyspunkt

Korrekt og godt språk er viktig for NRK, og som allmenkringkaster har vi et særlig ansvar for norsk språk.

Meninger

Språkrådets direktør Åse Wetås er bekymret for kvaliteten på NRKs TV-teksting i fremtiden. Det er naturlig og gledelig at hun engasjerer seg i det som kanskje er vårt viktigste tekstmedium, nemlig TV-tekstingen.

Jeg vil forsikre Wetås og brukerne våre om at NRK fremdeles har høye ambisjoner når det gjelder kvaliteten på TV-tekstingen. Vi vil fortsette å jobbe for at NRK skal være det lyspunktet Wetås beskriver.

NRK legger ned et stort arbeid for at innhold på TV, radio, nett og mobil skal være tilgjengelig, uavhengig av opplevde hindringer rundt syn, hørsel eller kognitive ferdigheter.

Våre ambisjoner og samfunnets forventninger om universell utforming og tilgjengelighet, medfører at NRK nå tekster tilnærmet alt av TV-innhold. Det er dette som er bakgrunnen for vår gjennomgang av teksteområdet og teksternes tilknytningsform.

Fram til i dag har NRK kun brukt frilansere til teksting, men med de endringene som skjer på området mener vi at det nå er riktig at nyhets- og simultantekstere blir fast ansatt. Korrekt og godt språk er viktig for NRK, og som allmenkringkaster har vi et særlig ansvar for norsk språk.

For å opprettholde god kvalitet, er teksternes kompetanse, vilkår og kvalitetssikring av arbeidet helt avgjørende. God arbeidsflyt og nærhet mellom tekster, planlegger og programskaper, er også viktig.

Dette er momenter NRK er opptatt av ved ny organisering, nettopp for å kunne videreføre den gode kvaliteten som kjennetegner NRKs TV-teksting.