NRK vil sette drama og sport ut på anbud

Skal spare 100 mill - se alle kuttforslagene.

KUTT: Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas må regne med kraftig uro i NRK etter at et utvalg har lagt fram forslag om å legge ned sentrale deler av driften.  Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KUTT: Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas må regne med kraftig uro i NRK etter at et utvalg har lagt fram forslag om å legge ned sentrale deler av driften. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

I dag ble det publisert en rapport på NRKs intranettsider, med forslag til hvordan statskanalen skal kunne spare 100 millioner kroner.

Dagbladet har fått tak i beskrivelsen av den interne rapporten, slik den er presentert for NRKs ansatte.

De mest oppsiktsvekkende forslagene er: (se faktaboks for komplett liste)

• Sette ut all produksjon av drama for voksne, barn og ungdom.

• Sette ut deler av sporten

• Flytte Østlandssendingens ca 150 ansatte fra Myrens verksted til Marienlyst.
- Må lese rapporten først
NRK har lange tradisjoner for dramaproduksjon, og har hatt enorm suksess - de siste årene med serier som «Himmelblå», «Berlinerpoplene» og «Harry & Charles».

Dramasjef Hans Rossiné ønsker ikke å kommentere saken, men uttalte til Dagens Næringsliv for tre uker siden:

«Mitt strategiske råd til NRKs ledelse er at det er helt avgjørende for en allmennkringkaster å ha et godt og variert norsk dramatilbud til seerne, og at en stabil og langsiktig leveranse av kvalitetsdrama best sikres ved stor intern dramaproduksjon. Så får NRKs ledelse lytte til rådet eller ikke. Dette blir til slutt en beslutning i toppledelsen, eller saken kan ende i styret »

Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas ønsker ikke å kommentere enkeltdeler i rapporten.

- Dette er en intern analyse der et utvalg har sett bredt på vår organisasjon - der de har kommet med en rekke mulige tiltak. Den ble lagt fram i dag, og vi må få tid til å lese den skikkelig først.

- Dette var vel ikke nytt for deg i dag?

- Jeg fikk den fredag, og leste den i går, sier Bjerkaas.
Omprioritering, ikke kutt
NRK-sjefen sier de ønsker å finne innsparinger på 100 millioner kroner for å gjøre det lettere å ta raske prioriteringer i en tid hvor mediebildet forandrer seg raskt.

- Vi har en struktur på budsjettene våre som gjør at veldig mye er bundet opp i faste kostnader. Lønn utgjør 60 prosent, sier Bjerkaas.

Ved høstens statsbudsjett fikk kanalen bare halvparten så stor økning i lisensinntektene, som de ba om. Bjerkaas varslet da at det ville komme kutt som følge av dette.

Nå sier han at det ikke er snakk om kutt.

- De 100 millionene er ikke tenkt til innsparing, men til omprioritering. Vårt oppdrag er å bruke lisenspenger til å skape godt innhold. Det skal vi fortsette med.

- Frykter uro
De samlede kuttforslagene vil trolig ramme mange ansatte.

- Frykter du uro?

- Ja, dette berører mange mennesker. Vi vet at det kan bety uro og støy, men det er bedre at vi legger fram rapporten med én gang slik at alle som blir berørt får innsikt i det vi jobber med, sier Bjerkaas.

Leder i NRKJ - NRKs journalistlag, har hatt en hektisk dag etter at rapporten ble offentliggjort.

- Det er noen av tiltakene som vi opplever som dramatiske. Det er lagt opp til en god, intern prosess - og så er det viktig å understreke at bare er forslag til tiltak. Ingenting blir besluttet før 6. desember, og vi skal bruke tiden godt før det, sier Hege Iren Frantzen.