- NRK ville blitt felt i PFU

I februar beskrev NRK sin telefonlytting som normalt kildearbeid. Nå får de kjeft.

- NORMALT KILDEARBEID: Slik beskrev NRKs programdirektør Per Arne Kalbakk deres arbeidsmetoder i februar. I går beklaget NRK at de ikke gjorde Den rettsmedisinske kommuisjon oppmerksom på at de hadde lyttet til deres møte, men ikke at de hadde publisert informasjonen.Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
- NORMALT KILDEARBEID: Slik beskrev NRKs programdirektør Per Arne Kalbakk deres arbeidsmetoder i februar. I går beklaget NRK at de ikke gjorde Den rettsmedisinske kommuisjon oppmerksom på at de hadde lyttet til deres møte, men ikke at de hadde publisert informasjonen.Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

(Dagbladet): I rettssaken mot Anders Behring Breivik kom det i går fram at NRK hadde lyttet til 53 minutter av et møte i den rettsmedisinske kommisjon - via kommisjonslederens telefon - uten at lederen selv var klar over det.

- En anmeldelse av NRK ble levert politiet i Trondheim, sa leder Terje Rygnestad i retten i går.

Det som hadde skjedd var at et anrop til Rygnestads telefon ble besvart, uten at han var klar over det. NRK-journalisten brukte så det som kom fram via telefonen til å lage en sak om at det angivelig var uenighet i kommisjonen vedrørende sakkyndigerapporten til Huseby og Sørheim.

- Normalt kildearbeid I sin rapport konkluderer Huseby og Sørheim med at Breivik er utilregnelig, men kommisjonsleder Rygnestad har hele tiden benektet det har vært uenighet i kommisjonen om rapporten.

Da Den rettsmedisinske kommisjon i februar gikk ut med sine anklager om å ha blitt avlyttet av NRK, sa NRKs programdirektør Per Arne Kalbakk følgende til NTB:

- NRK har ikke gjort noe opptak fra det omtalte møtet, og våre saker baserer seg heller ikke på noe slikt opptak. Avsløringene er basert på normalt, journalistisk kildearbeid, som gjorde at vi fikk tilgang til informasjon om hva som ble sagt i kommisjonens møte.

- Ville blitt felt Nå får NRK kjeft av etikkeksperter for sin arbeidsmetode.

- NRK ville mest sannsynlig blitt felt i PFU for bruk av skjult mikrofon, sier John Olav Egeland, avtroppende PFU-medlem
og redaktør i Dagbladet.

Han viser til en tidligere sak der NRK ble felt for å ha unnlatt å fjerne mikrofonen fra tidligere leder av Senterpartiet, Åslaug Haga, for så å bruke opptakene i et Brennpunkt-program.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er enig med Egelands analyse.

- Det er nærliggende å tolke det slik. Jeg vil ikke laste journalisten for å fortsette å høre på samtalen, men jeg laster NRK for å ikke ha ringt Rygnestad i etterkant og gjort ham oppmerksom på situasjonen, sier Kokkvold, som ikke er enig i at dette kan beskrives som normalt kildearbeid.

Leder i støttegruppen etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, reagerer på framgangsmåten.

- Jeg synes framgangsmåten er helt uetisk, sier Blattmann, som ikke ønsker å gi noen ytterligere kommentar.

- Ikke normalt Per Arne Kalbakk innrømmer i dag at metoden i sin helhet ikke kan beskrives som «normal», slik han sa i februar.

- Det er normalt å bruke informasjon man overhører, men det er ikke normal metode å bruke informasjon som vi har fått på denne måten uten å gjøre kilden klar over det. Men så er heller ikke saken i seg selv, eller informasjonen som kom fram, «normal», sier Kalbakk til Dagbladet.

Han forteller at NRK-journalisten først trodde Rygnestad var klar over at linje var åpen, men at journalisten så skjønte at det ikke var tilfelle.

- Det smarteste hadde vært å konfrontere Rygnestad i ettertid, sier Kalbakk.

Risiko for lovbrudd Ifølge advokat i Wiersholm og pressejussekspert Kyrre Eggen beveger NRK seg opp mot de rettslige grensene når de lytter til en telefonsamtale i 53 minutter. 

 - Man må da på et tidspunkt ha blitt klar over at personen har svart ved en feil. Fra det tidspunktet er man i en avlyttingssituasjon hvor det er risiko for at man begår lovbrudd ved å fortsette å høre på, sier han.  

Eggen mener at NRK her beveger seg i en gråsone.  

- Selv om det kanskje objektivt sett er et lovbrudd, vil forholdet kunne bli rettmessig hvis det man hører har meget stor allmenninteresse. 

Delvis beklagelse NRK-ledelsen kom i går med en delvis beklagelse overfor Rygnestad.

- Vi beklager at vi ikke konfronterte Rygnestad med dette etterpå, men vi beklager ikke at vi brukte informasjonen, sier nyhetsradaktør Stein Bjøntegård, som understreker at de ikke bevisst overvåket eller «forsøkte å trenge seg inn i et lukket rom».

- Hva er din kommentar til at dere trolig ville blitt felt i PFU?

- Vi ser at det er diskutabelt, men mener som sagt at dette er så viktig for saken at det var riktig å gå ut med informasjonen. Men vi beklager altså at vi ikke var åpen om det i etterkant.

- Hvorfor var dere ikke det?

- Jeg vil nøye meg med å beklage at det ikke ble gjort, svarer Bjøntegård.

Sør-Trøndelag politidistrikt kunne i går ettermiddag ikke informere om status i saken.

- IKKE BEVISST: Nyhetsredaktør i NRK, Stein Bjøntegård understreker at de ikke bevisst drev overvåking eller «forsøkte å trenge seg inn i et lukket rom». Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
- IKKE BEVISST: Nyhetsredaktør i NRK, Stein Bjøntegård understreker at de ikke bevisst drev overvåking eller «forsøkte å trenge seg inn i et lukket rom». Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer