NRK villeder publikum

Og de er uinteressert i å rette det opp.

FEILINFORMASJON: Det er sterke forbindelser mellom William Shakespeares liv og verk. I stedet for å fortelle om livet hans, videreformidler NRK en konspirasjonsteori som hevder at verkene hans var skrevet av en annen. Foto: Scanpix.
FEILINFORMASJON: Det er sterke forbindelser mellom William Shakespeares liv og verk. I stedet for å fortelle om livet hans, videreformidler NRK en konspirasjonsteori som hevder at verkene hans var skrevet av en annen. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skillet mellom informasjon og feilinformasjon har blitt uinteressant for NRK. I alle fall når det gjelder William Shakespeare og konspirasjonsteorien knyttet til hans identitet. Denne uken var det fire hundre år siden historiens mest innflytelsesrike dramatiker døde. Øverst på siden der NRK fortalte om hvordan de skulle markere jubileet, stod «Shakespeares hemmelighet», en ny versjon av organist Petter Amundsens tv-serie der han hevder at det ikke var William Shakespeare som skrev de berømte skuespillene, men en sammensvergelse av de såkalte rosencreutzerne, en slags frimurerorden, med statsmannen og filosofen Francis Bacon som hovedmannen bak.

Amundsens teori er at folioutgaven av Shakespeares skuespill er full av frimurerkoder som gjør utgaven til et skattekart som fører mot et tjern i Nord-Amerika, der den såkalte «Paktens ark» skal være skjult. For en del journalister ville det, i møte med et slikt prosjekt, kanskje føles naturlig å høre med eksperter som ikke var tilknyttet Amundsens prosjekt for sjekke om dette holdt vann, men så har altså ikke skjedd.

Minerva-redaktør Nils August Andresen har gått gjennom Amundsens teorier og usannsynligheten i dem her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.