Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK viser islamsk forkynnelse

Bryter for første gang med kristenmonopolet.

TV-OVERFØRING: Den første NRK-sendingen med ikke-kristen forkynnelse kommer fra moskeen Islamic Cultural Centre i Oslo. Foto: NRK.
TV-OVERFØRING: Den første NRK-sendingen med ikke-kristen forkynnelse kommer fra moskeen Islamic Cultural Centre i Oslo. Foto: NRK. Vis mer

|||Den historiske tv-overføringen er fra muslimenes Eid-bønn i moskeen Islamic Cultural Centre i Oslo, og vises på NRK1 torsdag og NRK2 fredag.

Dette skjer mer enn et år etter at Dagbladet omtalte NRKs avgjørelse om å oppheve kristenmonopolet og åpne for forkynnelse fra andre trosretninger.

— Vi har jobbet ett år med dette prosjektet. Dette er jo nytt stoff for oss, men nå begynner vi her og så kommer det mer etter hvert, sier prosjektansvarlig Helge Gudmundsen i NRK.

Reaksjoner
Da Dagbladet omtalte opphevelsen av NRKs kristenmonopol, var generalsekretær Rolf Kjøde i misjonsorganisasjonen Normisjon kritisk, mens generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund mente det var på tide.

— Vi har bare fått positive reaksjoner, sier NRKs prosjektansvarlige.

— Kommer reaksjonene nå som første program sendes?

— Det kan være noen som ikke vil at NRK skal sende fra andre religioner, men det vil overraske meg litt, for jeg opplever at erkjennelsen av at vi lever i et flerkulturelt samfunn er blitt stor, sier Gudmundsen.

Mot rasisme

Han mener at det å radio- og tv-overføre forkynnelse fra ulike trosretninger kan motvirke fordommer og rasisme.

— Det handler om å ta mennesker på alvor og å formidle kunnskap om hva de tror på. En slik religionsdialog øker forståelsen mellom oss som bor og lever i det flerkulturelle Norge, sier Gudmundsen.

NORSK MUSLIM: Arslan F. Mohammed (34) er født og oppvokst i Norge, siviløkonom, Telenoransatt og muslim. Foto: NRK.
NORSK MUSLIM: Arslan F. Mohammed (34) er født og oppvokst i Norge, siviløkonom, Telenoransatt og muslim. Foto: NRK. Vis mer

Eid-feiringen er en enkelt sagt en takknemlighetsbønn, der muslimene takker for Allahs barmhjertighet. På mange måter er det en slags julaften, der de gir hverandre gaver og har familieselskap.

NRK-programmet starter med en reportasje om Arslan F. Mohammed (34), som er født og oppvokst i Norge med foreldre fra Pakistan og som forteller om hvorfor Eid-festen er viktig for ham.

Så overføres en stor del av den timelange bønnen i moskeen med norsk teksting. Det blir tale av imamen, men også noe så sjeldent som tale på norsk.

—Dette blir et NRK-program hvor vi prøver å gi muslimen et ansikt, sier Helge Gudmundsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling