NRK vraker Petter Nome

Petter Nomes engasjement mot krigen i Irak ble for mye for NRK-ledelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les

nettmøtet med Petter Nome på Dagbladet.no i går!

Mot Irak-krig

Petter Nome er mannen bak kjendisoppropet og folkeaksjonen mot en eventuell krig i Irak. I dag fikk han beskjed av NRK-ledelsen at han ikke får fortsette som programleder for «Sommeråpent», skriver Kampanje.

Helgens appell foran Stortinget, der Nome sammenlignet George W. Bush med Adolf Hitler, ble for mye for statskanalen. Ifølge Kampanje skal Nomes politiske engasjement ha vært grunnen til at han ikke får lede «Sommeråpent» i år.

Ulne svar i NRK

- Dette er en avgjørelse som er tatt i divisjonen, og som jeg synes det er riktig at de kommenterer, sier kringkastingssjef John G. Bernander til Kampanje, og henviser til underholdningssjef Tordis Aavatsmark for ytterliggere kommentarer. Men Aavatsmark er ikke tilgjengelig.

På spørsmål om profilerte NRK-medarbeidere skal være avskåret fra samfunnsdebatten, svarer Bernander:

- Nei, men det har noe med hvilke arbeidsoppgaver man har, og i denne saken er det tatt vurderinger i divisjonen som de må kommentere.

Programdirektør Mari Velsand sier til NTB at saken er vanskelig.

- »Sommeråpent» er et aktualitetsprogram som skal gjenspeile den politiske dagsordenen. Nomes politiske engasjement gjør at NRKs troverdighet svekkes dersom han skal lede dette programmet, sier hun.

Velsand synes at det hadde vært en annen sak hvis Nome ledet et rent underholdningsprogram.

Hindrer ytringsfrihet

Til Kampanje sier Petter Nome at han oppfatter NRK-avgjørelsen som en begrensning av ytringsfriheten.

– Det er beklagelig at NRK på denne måten vil begrense ytringsfriheten i den viktigste saken Norge står overfor siden andre verdenskrig, sier han.

Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier til Kampanje at han synes avgjørelsen er merkelig. Han mener at NRK burde ha ventet med å fjerne Nome til sommeren og at han bare burde ha blitt erstattet hvis det pågår krig mot Irak akkurat da.

INGEN JOBBSØKNAD:</B> Petter Nomes engasjement mot krig i Irak har ikke vært noen god jobbsøknad overfor sjefene i NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer