NRK vurderer å endre praksis etter klagestorm

Fikk 750 klager på at partiet Rødt ikke får delta i kanalens store partilederdebatter.

REAGERTE: Bjørnar Moxnes, partileder i Rødt, hevet på øyenbrynene da det ble kjent at NRK ikke ville ha dem med i kanalens store partilederdebatter under årets valgkamp. Kringkastingsrådet har i etterkant mottatt 750 klager, og nå vurderer kanalen å endre praksis i framtida. Foto:Thomas Rasmus Skaug
REAGERTE: Bjørnar Moxnes, partileder i Rødt, hevet på øyenbrynene da det ble kjent at NRK ikke ville ha dem med i kanalens store partilederdebatter under årets valgkamp. Kringkastingsrådet har i etterkant mottatt 750 klager, og nå vurderer kanalen å endre praksis i framtida. Foto:Thomas Rasmus SkaugVis mer

(Dagbladet): Etter at det ble kjent at partiet Rødt ikke får delta i NRKs store partilederdebatter under årets valgkamp, og at partiet har fått en begrensa rolle i NRKs valgomat, reagerte mange.

Blant dem var naturligvis Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som mente at det ville skade partiet inn mot valget, og at NRK med det forsøker å marginalisere partiet hans.

I etterkant fikk Kringkastingsrådet inn 750 klager på avgjørelsen om å ikke slippe Rødt til.

- NRK burde bruke andre kriterier Torsdag i forrige uke ble saken behandlet i rådet. NRK begrunnet da valget med at Rødt ikke er på Stortinget, og at de satte en strek ved Stortingspartiene.

Erik Berg-Hansen, rådssekretær i Krinkastingsrådet, sier til Dagbladet at det ikke ble fattet en konkret uttalelse etter møtet.

- Det som ble diskutert og fremmet som et konkret forslag fra rådets side var at NRK burde bruke andre vurderingskriterier enn representasjon på Stortinget når de avgjør hvem som får stille til partilederdebatt, sier Berg-Hansen.

Han forklarer videre at det var journalisten Frank Rossavik som mente at ettersom det nå er lokalvalg, så bør man bruke andre vurderingskriterier enn det.

Kom med nytt forslag Rossavik utdyper til Dagbladet at han syns NRKs begrunnelse var god, men at man ved lokalvalg nettopp burde sette strek på en annen måte.

- Jeg argumenterte for at det å se på hvem som stiller med lister i et stort antall kommuner over hele landet er et bedre kriterie, sier han.

Han viser til at det på 90-tallet var flere enkeltkandidater som ble valgt inn på Stortinget, blant annet Steinar Bastesen fra Kystpartiet.

- Hvis det er stortingsliste-regelen som gjelder, så risikerer de at en kandidat fra en tilfeldig fylkesliste tvinger seg fram, sier han, og legger til:

- Derfor mener jeg at nettopp fordi det er lokalvalg, så må lokal representasjon være et vel så godt kriterie som Stortingsrepresentasjon, og at man i stedet teller antall gyldige lister til kommuner, og så setter en grense der. 

- Vil vurdere det Per Arne Kalbakk, nyhetsredaktør i NRK, syns Rossaviks forslag er interessant.

- Vi vil vurdere for framtidige lokalvalgkamper om dette kan være en alternativ måte å gjøre det på, skriver han i en SMS til Dagbladet.

VURDERER Å ENDRE PRAKSIS: Nyhetsredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, sier NRK nå skal se på praksisen sin for hvilke partier som slipper til i de store partilederdebattene. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
VURDERER Å ENDRE PRAKSIS: Nyhetsredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, sier NRK nå skal se på praksisen sin for hvilke partier som slipper til i de store partilederdebattene. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Han skriver likevel videre at NRK ikke kommer til å endre kriteriene for den siste partilederdebatten i denne valgkampen.

- Dette betyr jo heller ikke at vi stenger Rødt ute fra riksdelen av dekningen - senest mandag kveld var partileder Bjørnar Moxnes en av hoveddeltakerne i debatten om boligpolitikk på NRK1, skriver Kalbakk.

- Pinlig Partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes, forklarer at Rødt har etterlyst objektive kriterier for hvem som får delta og ikke.

- Problemet har vært at NRK ikke har klart å gjøre det. Hvis vi nå får det, så er det bra, sier han.

Han syns likevel at Rødt burde bli tatt med i den siste partilederdebatten.

- Det blir pinligere for hver dag som går nå. I Tromsø, Nord-Norges største by, er vi nå det tredje største partiet. Vi fikk 15 prosent på mandagens VG-måling. I Oslo har vi fem prosent, og kommer til å avgjøre hvor det blir flertall. Vi er også et større parti enn mange av de andre partiene i en rekke kommuner. Da er det pinlig at vi ikke får være med i debatten, sier Moxnes.

NYTT FORSLAG: Frank Rossavik mener dagens praksis ikke er den beste. Foto:Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix
NYTT FORSLAG: Frank Rossavik mener dagens praksis ikke er den beste. Foto:Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer