Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK vurderer å kjøpe svensk skandaleserie

TV-serien «Expedition Robinson» var høstens store skandale og suksess i Sverige. NRK vurderer å bli med på en ny runde av serien - som sjokkerte seerne da en av deltagerne begikk selvmord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er blitt spurt om å være med på en ny runde av serien, bekrefter NRKs underholdningssjef Tordis Aavatsmark. - Saken skal antagelig drøftes på Norvisjonsmøtet neste uke, sier hun til Dagbladet.

I Sverige ble «Expedition Robinson» et av høstens mest populære underholdningsprogrammer. Finaleomgangen før jul ble sett av 2,3 millioner seere. Men publikum var i sjokk allerede før premieren i september:

Den første av deltagerne som røk ut av konkurransen i serien begikk selvmord. Mannens enke gikk offentlig ut og sa at knallharde og ubarmhjertige konkurranseregler hadde knekket ham psykisk. Granskingsnämden för radio och TV konkluderte senere med at konkurransemomentet i programmet ikke var psykisk mishandling eller mobbing.

Dyrt og usikkert

«Expedition Robinson» er bekskrevet som en blanding av «Robinson Crusoe», «Fluenes Herre» og Ti små negerbarn».

Det er det engelske selskapet Planet 24, med blant andre Bob Geldof i ryggen, som har utviklet programkonseptet.

Det svenske produksjonsselskapet Strix har rettighetene til programmet i Norden, og Sveriges Televisjon var første TV-kanal i verden som kastet seg på ideen.

Planen denne gangen er at almenkringkasterne i Sverige, Danmark og Norge skal samarbeide om hver sin versjon.

Tordis Aavatsmark understreker imidlertid at det fremdeles er usikkert om NRK sier ja.

- Vi er ikke i nærheten av en beslutning ennå. Serien er blant annet svært dyr å produsere, sier hun.

Svenske medier har operert med forkjellige prislapper på første runde av serien, som skal ha kostet opp mot 20 millioner kroner.

Utpsyking

7000 svensker søkte om å bli tatt ut til «Expedition Robinson». 16 stykker, åtte menn og åtte kvinner mellom 19 og 61 år, fikk dra til den øde øya Pulau Tengah i Malaysia. Der ble serien spilt inn i fjor sommer.

Deltagerne konkurrerte om å klare seg i ødemarken. Konkurransene var en kombinasjon av praktiske oppgaver og sosial utpsyking For hver epsiode stemte deltagerne frem en taper som straks ble sendt hjem. Politimannen Martin Melin ble til slutt årets «Robinson», og kunne dra tilbake til Sverige med pengepremien på 250 000 kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!