NRK2 på tomgang

TV: Det finnes neppe noe mer nihilistisk enn å tilbringe kvelden med å rote rundt i NRK2s enorme søppelhaug.

NRK2 er en visjonsløs tv-kanal, fylt med repriser. Hvis ikke lillebror snart rustes opp, står statskanalen i fare for å bli spist opp i den digitale kanaljungelen.NRK2 er alltid på sparebluss. Tv-kanalen må klare seg med under en tiendedel av NRK1s budsjett, og i tillegg er distribusjonen dårlig. Klagebrevene strømmer inn til NRKs eier Kulturdepartementet, fordi mange - spesielt i nord - ikke får inn NRK2.Men jeg vil heller si heldigvis. For det skjer så godt som ingenting på kanalen, det er en reprisekanal. Kanalen er dømt til å sende programmer som ikke er gode nok for hovedkanalen NRK 1. Når statskanalen kjøper inn tv-programmer, må de ofte kjøpe pakkeløsninger fra de internasjonale produsentene. De programmene NRK 1 ikke gidder å sende, eller har sendt, ligger på restlageret til disposisjon for NRK2. Derfor burde de som ser på NRK2 heller få avslag på lisensen, fordi seerne hjelper statskanalen med oppryddingen. Det finnes neppe noe mer nihilistisk enn å tilbringe kvelden med å rote rundt i NRK2s enorme søppelhaug.

KANSKJE NRK2 alltid har sett på seg selv som en avføringskanal? Da kanalen skulle promoteres høsten 1996, ble det sendt ut postkort av en mann som dreit ut blå maling. NRK2-sjef Stein Roger Bull stilte opp forkledd som jordbær da kanalen skulle lanseres. Skjermen ble fylt med flammer, som skulle vise at kanalen aktet å satse på noe annet. De unge som vanligvis ikke så på tv, skulle endelig få sin tv-kanal. «Vi er enestående i hele verden», sa Bull etter en måneds sendinger og massiv kritikk. To måneder etterpå sa Bull opp sin stilling i protest. Daværende NRK-sjef Einar Førde hadde ikke regnet riktig, og måtte kutte 40 millioner kroner ekstra på 1997-budsjettet. NRK2 måtte ta støyten. Det har kanalen gjort mer eller mindre siden. Til tross for en håpløs start, hadde NRK2 mye sjarm. Ikke fordi innholdet var bra, men fordi programlederne våget noe - de torde å drite seg ut. Det var en form for indre logikk da Erling Fossen, som ledet det eksperimentelle og kontroversielle kulturprogrammet «Puck», røk uklar med kanalsjefen. Ryktene sier han kranglet om barregningen. Men NRK2 hadde også sine suksesser. Fredrik Skavlan hadde 30-års dag og sin første «Absolutt»-sending på outsiderkanalen. Anne-Kat. Hærland traff tidsånden i «Direkte Lykke». «Bokbadet», med programlederne Eva Bratholm og Anne Grosvold, viste også at det gikk an å ha dype samtaler på tv. Dagens «Niern», som viser brukbare filmer, er en etterlevning av Else Karine Archer og Lars Gudmestads «Filmkontrollen» på samme kanal. Og Tore Renbergs sitat «Jeg elsker litteratur», ble en klassiker i «Leseforeningen».

NÅ ER NRK2S sendeflate en bad-trip, men innimellom slår kanalen til. På formiddagene var det en periode underholdende å se på religiøse grupperinger spre sitt budskap. Opptakene er laget av amatører både foran og bak kamera, og seerne bringes tilbake til nær-tv-stasjonene på 1980-tallet. På formiddagen skal ungdommen melkes for sms-penger i programmet «Svisj». Tv-kvelden begynner for alvor ved 18-tida, og utover kvelden er det dejavu. David Letterman, den alltid liksom-morsomme tv-verten, lammer seerne med sine kjedelige og korrekte kjendiser i NRK2s prime-time. Jeg vet ikke hvor mange år Letterman er blitt sendt på NRK2, men det er nok nå. Det går heller ikke an å falle i søvn til programmet. Jeg mistenker NRK2 også for forsøke å lefle med homsene, men 1980-talls-nostalgi og Miami Vice er kanskje passé?Kanalen forsøker også å være i fotballgaloppen med 4-4-2. Men siden NRK ikke får vise direkte fra kampene, blir resultatet kjedelig - nærmest radio på tv. Og det er kanskje nok sport som går i stereo?På natta er det igjen tid for sms-tasting i «Svisj», bortsett fra på lørdagene. Da er det danseband-jukeboks. Er en full nok, og i det riktige humøret, er det et godt alternativ.

NRK2 HAR IKKE klart å etablere et tidspunkt for å se et godt program. Det er kanskje drøyt å sammenlikne med svenskene, fordi de er dobbelt så mange, men et forbilde kan være sunt å ha. Den svenske kanal nummer to har programmer som forbauser, fordi programmene kan fortelle gode historier. De sender fete dokumentarer, og i utgangspunktet sære programmer, som likevel treffer i magen og skallen. Tidvis kan NRK2 leve opp til naboen, men det skjer altfor sjelden. Nå, når den digitale tidsalderen er rett om hjørnet, står NRK2 i fare for å bli en ubetydelighet i kanaljungelen. Det kan ha sine ringvirkninger. Et stadig dårligere NRK2 vil på sikt også svekke NRK1 - og dermed hele statskanalen. Hva med å gjøre NRK2 til en kanal hvor nye programledere kan prøve og feile? Slik kan NRK2 bli en rekrutteringskanal for den nye generasjon programledere. NRK2s satsing, «Store Studio», som også sendes på hovedkanalen NRK 1, er dessverre en flopp. Programmet har fått intern kritikk for å ha dårlig humor og for å skape for mye ovenfra-og-ned-holdning. Seertallene viser at de også bommer kraftig på målgruppa. Men NRK2 har for vane å ikke treffe seerne. Målet om fem prosent oppslutning er ennå ikke nådd.Hva med å legge ned «Store Studio», og kaste både David Letterman og Knut Olsen ut - og starte forfra? Ikke fordi sistnevnte er dårlig, men fordi han er for etablert. Olsen kan erstatte den stotrende, solbrente elgen, Viggo Johansen i «Redaksjon EN». Og kjøp gjerne inn programmer med tanke på at de også kan passe inn på NRK2. Eller bare på NRK2. For det er vel ulogisk å satse på å nå unge folk, som vanligvis ikke ser på tv, ved å tilby stort sett repriser?

TV2S KÅRE Valebrokk rappet fotballrettighetene foran NRK-sjef John G. Bernander. Mange av fotballkampene skal sendes på en egen betalingskanal. TV2 har også sin Zebra, og dermed står TV2 med like mange tv-kanaler som statskanalen. Tar vi med hybriden SportN, som eies av TV3 og NRK, er statskanalen like foran. Men TV 2 halser etter. TV2 eier også en radiokanal, Kanal 24, men den er som kjent ikke særlig å skryte av. I Europa har de kommersielle tv-kanalene gått forbi de statseide i oppslutning. Hvis NRK fortsatt skal være størst, må NRK2 også bli konkurransedyktig så raskt som mulig. Det er derfor tid for å tenke nytt i statskanalen, for i dag forsøker NRK2 ingenting.Her noen gratisråd til Bernander: Det er ikke flaut å ha kort sendetid, og det handler om å ha mot til å velge og overraske seerne. NRK2 trenger ingen blårussprofil. Bare litt mer penger.