Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

NRK:

NRKs bemanning må snarest reduseres med minst 200 årsverk, om ikke ting skal gå fra dårlig til helt forferdelig

Verre og verre i NRK.

DÅRLIG DREVET: NRK er et svært dårlig drevet selskap fordi det i NRKs ledelse og styrende organer ikke er et ønske om å ta utfordringene med å skape en veldrevet bedrift utav NRK, skriver artikkelforfatteren. Her er kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sammen med juridisk direktør Olav Nyhus under vårens streik. Foto: John Terje Pedersen
DÅRLIG DREVET: NRK er et svært dårlig drevet selskap fordi det i NRKs ledelse og styrende organer ikke er et ønske om å ta utfordringene med å skape en veldrevet bedrift utav NRK, skriver artikkelforfatteren. Her er kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sammen med juridisk direktør Olav Nyhus under vårens streik. Foto: John Terje Pedersen Vis mer
Meninger

I januar i år skrev kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen at Jan Lindh hvert år skriver om NRKs dårlige økonomiske resultater. Det er helt riktig – og hvorfor?

Fordi NRKs økonomiske resultater er svært dårlige, med driftsresultater som ikke er i nærheten av hva som er nødvendig for å sikre selskapets fremtidige utvikling. Og det er ingen bedring i sikte. Derfor er det nødvendig med en årlig påminnelse.

Driftsmarginen i NRK AS var i 2017 under null og i morselskapet hadde NRK et driftsresultat på rundt kr 40 millioner av en omsetning på nesten kr 6 milliarder. Kringkastingssjefen snakker stadig om NRKs underliggende, gode drift. Den er så dypt underliggende at den ikke er mulig å få øye på. Hvorfor? Fordi den ikke finnes.

NRK er et svært dårlig drevet selskap fordi det i NRKs ledelse og styrende organer ikke er et ønske om å ta utfordringene med å skape en veldrevet bedrift utav NRK. Verken kringkastingssjefen eller selskapets styre synes å ha mot til å ta denne utfordringen, fordi det vil skape for mye støy og ubehag.

Kringkastingssjefen har nå fått fornyet åremål. Dersom han ikke får orden på driften er jeg redd for at de neste seks år blir tunge for ham og organisasjonen.

I NRKs årsberetning for 2017 leser vi at NRK har inntektsført en salgsgevinst på kr 173 millioner fra salg av bygg i Bergen. Uten denne engangsgevinsten ville NRK AS hatt et driftsresultat på minus kr 173 millioner og morselskapet på minus kr 133 millioner.

Dette er det reelle bildet av NRKs drift og er fullstendig uakseptabelt fra en organisasjon med et superstabilt og stadig økende inntektsgrunnlag gjennom lisensinntektene betalt av den norske befolkning.

Det virker som om Kulturdepartementet, selv under borgerlig styre, er handlingslammet overfor NRK. Det pøses på med lisensinntekter samtidig som den økonomiske driften blir dårligere og dårligere.

NRKs bemanning må snarest ned med minst 200 årsverk. Dette vil gi besparelser på i størrelsesorden kr 200 millioner og kompensere for salgsgevinsten på kr 173 millioner som jo ikke kommer igjen neste år.

Dersom tunge tiltak ikke blir iverksatt umiddelbart, er jeg redd for at NRKs årsregnskap fremover vil gå fra dårlig til helt forferdelig.

Artikkelforfatteren er styremedlem i Aller Media, som eier Dagbladet.