Brennpunkt «Lykkelandet»

NRKs bildeblemme vokser i omfang. Har funnet enda flere «falske» bilder

- Vi har fått en ripe i lakken, sier Brennpunkt-redaktør.

BRENNPUNKT: I NRK Brennpunkts «Lykkelandet» viser det seg at deler av dokumentasjonen til Brennpunkt ikke kan knyttes direkte til kildene, slik det hevdes i programmet.  Video: NRKVis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går ble det kjent at Brennpunkt-redaksjonen har brukt «falske» bilder til å dokumentere sentrale journalistiske poeng i NRK-dokumentaren «Lykkelandet».

Mandag formiddag viser det seg flere av bildene av store mengder kontanter og «tyvegods» ikke har noe med miljøet å gjøre i det hele tatt, og er tidligere publisert i helt andre kontekster på andre nettsider.

Søndag var det snakk om to feilaktig brukte bilder. I dag er det funnet ytterlige to.

- Denne saken skader troverdigheten til dokumentaren, og er en kildekritisk svikt fra NRK sin side. Det er synd, for dette endrer egentlig lite av hovedbudskapet, sier professor ved Høgskulen i Volda, og ekspert på norsk presseetikk, Svein Brurås til Dagbladet.

- Dette er pinlig for NRK og de mister tillitt. Brukes slike bilder som dokumentasjon, og ikke illustrasjon, må man være sikker, fortsetter Brurås.

«Lykkelandet» har i ettertid skapt massiv debatt om gjeninnføring av tiggerforbud i Norge.

Brennpunkt la seg helt flate søndag kveld, og erkjenner at de «burde ha sjekket opprinnelsen til skrytebildene».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.