NRKs hemmelighet

NRK påvirker valgresultatet, men tier om hvilke råd de gir folk om hvilket parti de er mest enige med.

VALGOMAT-VALG: Siv Jensen og Frp står av ukjente grunner sterkest både i Aftenposten og Dagbladet - men NRK holder sine tall hemmelige. Det burde de ikke. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
VALGOMAT-VALG: Siv Jensen og Frp står av ukjente grunner sterkest både i Aftenposten og Dagbladet - men NRK holder sine tall hemmelige. Det burde de ikke. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer
Kommentar

Er valgomatene mer enn underholdning? Påvirker de folks stemmegiving? Det er vanskelig å vekte spørsmål i tema og antall når noen få skal skille mellom hele ni partier.

Aftenposten er modige valgomatmakere og offentliggjør tall over hvor mange de har identifisert som mest enige med hvilke partier. Dagbladet oppga også sine foreløpige tall i forrige uke. Men NRK hemmeligholder sine resultater. De vil vel ikke påvirke valget. Selv om det kanskje er nettopp det de gjør - uten at vi får vite det. Nye velgere, unge velgere og velgere i oppriktig tvil tillegger sannsynligvis valgomatenes råd større vekt enn andre. Da er det viktig at vi vet hva valgomatene sier, slik at vi kan vurdere om de er til å stole på.
Det er selvsagt svært vanskelig å vite hvor gode valgomatene er. Vi vet for lite om hvilken gruppe som tar den enkelte valgomat. Og hadde de vært representative, hadde det vært vanskelig å vite om avvik mellom meningsmåling og valgomat likevel skyldes at folk er mest enig med partier de ikke har tenkt å stemme på. Dessuten har ikke valgomatene mulighet til å hindre partientusiaster i å ta dem mange ganger.

Ingen valgomat kan uansett være mer presis i sine prioriteringer enn partienes programmer er. Ser man for eksempel på Aftenposten og Dagbladets automater illustrerer det hvor uenige valgomater, eller avisenes lesere, kan være. Begge demonstrerer hvor mye valgomatens tall avviker fra meningsmålingene.

I både Aftenposten og Dagbladet er Frp partiet flest brukersesjoner ble mest enige med: Dagbladet er blåest i sine råd med 25,9 prosent, mens Aftenposten plasserer 20,8 nærmest Frp. I Dagbladet er nest største anbefaling sperregrensetruede SV med hele 19,4 prosent. SV anbefales bare til 3 prosent i Aftenposten. Senterpartiet er derimot nest størst i byavisa Aftenpostens tilrådinger, med 16,4 prosent. I begge automater får de største partiene lav score: Ap får 10,4 prosent i Aftenposten og 12,6 prosent i Dagbladet. Høyre anbefales bare 15,9 i Aftenposten og 17,5 prosent i Dagbladet. Mens De grønne anbefales ti ganger flere i Aftenposten enn i Dagbladet.
Resultatene indikerer at valgomatene kan bli bedre. Men dersom de har påvirkningskraft, vil de endre valgresultatet.

Derfor er det ikke akseptabelt at NRK hemmeligholder hvilke råd de har gitt i sin valgomat. Riktignok får velgerne god mulighet til å hanke seg inn i en avsluttende tvekamp, men hva rådet NRK dem til i første del? Hva om NRKs valgomat er skjevt vektet og råder 40 prosent til å stemme SV, eller Frp? Brukerne fratas muligheten til å se systemet i kortene, til å vurdere om valgomaten er godt skrudd sammen. Slik kan NRK påvirke valgresultatet, uten at noen får kontrollere dem. Si meg hvem jeg bør stemme på - og jeg skal si deg hvem du er.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.