GRENSELØS STATSKANAL?   Hvor går grensene for NRK? Det lurer fire anonyme, offentlige kvinner på. Foto: NTB Scanpix
GRENSELØS STATSKANAL? Hvor går grensene for NRK? Det lurer fire anonyme, offentlige kvinner på. Foto: NTB ScanpixVis mer

NRKs kamp mot kvinner i media

Innenfor hvilke grenser mener NRK at forskere, politikere og andre samfunnsdebattanter må holde seg, for ikke å bli utsatt for den type sanksjoner som Trygdekontoret tok i bruk?

Meninger

Dagbladet har gjennom mange år satt søkelys på at kvinner vegrer seg for å delta i det offentlige ordskiftet. Vi er alle kvinner i jobber hvor deltakelse i den offentlige debatten er - eller burde være - en naturlig del av jobben. Vi jobber imidlertid innenfor felt hvor det offentlige ordskiftet kan være svært opphetet.

Som arbeiderpartipolitiker har en av oss både måttet forsvare upopulære og kontroversielle standpunkt, som gjør at man utsettes for et tidvis tøft debattklima, også internt. Kommentarfeltene er fulle av personkarakteristikker i saker om skatt, innvandringspolitikk, tilreisende tiggere, men også når man debatterer mer klassiske kvinnetema som permisjonsordninger og likelønn. I 2014 hadde A-magasinet en artikkel om hvordan politikere blir «stalket». Å være en offentlig person har allerede en pris.

Debatten om menneskeskapte klimaendringer er fremdeles intens, med beskyldninger om forskningsjuks og korrupsjon, samt et utall konspirasjonsteorier om klimaforskeres egentlige agenda. Forskning.no har stengt debattfeltene under artikler om klima.

I næringslivet er det langt mellom kvinner som deltar i den offentlige debatten. Norge scorer gjennomgående svakere enn mange av landene rundt oss på andelen kvinner i næringslivet. Vi trenger flere - og ikke færre kvinner i næringslivet og som er synlige i media.

Det er alltid en viss risiko ved å ytre seg. Ved å voldta Kari Jaquesson på skjermen, tar imidlertid statskanalen kampen mot kvinner i media til nye høyder. Bare tanken på å bli utsatt for dette, gjør oss skrekkslagne og kvalme.

Hvor går grensene for NRK? Ved dette innslaget, oppfyller NRK en av mange fantasier som nettroll jevnlig gir uttrykk for i debattfeltene. Voldtekt i alle tenkelige og utenkelige variasjoner, bestialsk mishandling og (masse) drap går også igjen hos de mest ekstreme nettrollene - ikke minst de som angriper arbeiderpartipolitikere. Innenfor hvilke grenser mener NRK at forskere, politikere og andre samfunnsdebattanter må holde seg, for ikke å bli utsatt for denne type sanksjoner?

Vi har stor respekt for at Kari Jaquesson faktisk politianmelder sexkjøpet og uttaler seg i saken, og vi har stor respekt for Minotenk, Kvinnegruppa Ottar og andre kvinner som støtter Kari Jaquesson i all offentlighet. Når vi selv skal ytre oss i denne saken, er det helt uaktuelt å gjøre dette ved fullt navn. Til det er de mulige sanksjonene - fra NRK eller andre medier - for alvorlige. Vi har familier og barn. Vi vil ikke utsette verken oss selv eller familiene våre for denne type sanksjoner. Likevel syns vi det er viktig å si fra: NRK har med dette har bidratt til å bygge opp de barrierene kvinner møter når de skal ytre seg i offentligheten. Terskelen for å ytre seg blir høyere, risikoen blir for høy for oss.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.