«Valkyrien»

NRKs millionsatsing har mistet nesten halvparten av seerne: - Dramatisk seerfall

Over 500 000 seere har falt av etter premieren.

UNDERVERDEN: Lik brennes på bålet og pasienter oppsøker en illegal klinikk under jorda i NRKs nye storsatsing «Valkyrien» som hadde premiere 1. januar 2017. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ved nyttår hadde den norske dramaserien «Valkyrien» premiere med sine to første episoder på NRK1.

Åpningen av serien var en stor suksess, og første episode sanket hele 964 000 seere, mens andre episode ble sett av 901 000 nordmenn.

Stor nedgang

Til tross for at serien åpnet med et stort brak, viser nye tall at seerne har falt mer og mer av for hver episode.

NRK opplyser at de lineære seertallene har gått fra 964 000 i episode én og ned til 553 000 seere i episode fem.

- Dette høres ut som et ganske dramatisk seerfall, sier Dagbladets filmanmelder, Marie Kleve.

Serien er også tilgjengelig på NRKs nettsider. Der var seertallet for første episode 200 000, mens bare 70 000 har så langt fått med seg den femte av i alt åtte episoder.

På den ganske hemmelige t-bane stasjonen Valkyrien i Oslo blir Sven Nordin til den illegale legen Ravn i en ny stor tv satsning fra NRK. Video: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Sammenlagt betyr dette en nedgang på hele 541 000 seere fra første til femte episode.

- Veldig synd

Kleve synes det store seerfallet til serien er veldig synd.

- Jeg synes «Valkyrien» er noe av det mest spennende og fascinerende jeg har sett av norsk drama. Det er høyt nivå på skuespillerne, og det er en langt mer original thrillerserie enn for eksempel «Nobel», sier Kleve.

Hun har tidligere trillet terningen fem i Dagbladets anmeldelse av serien.

Kort fortalt handler serien om at kirurgen Ravn inngår en hemmelig pakt med sin tidligere pasient og dommedagsfantast, Leif. Sammen etablerer de en illegal legeklinikk under jorda. Nærmere bestemt på den nedlagte T-banestasjonen «Valkyrie Plass».

- Men det er ikke alltid slik at de beste seriene får de høyeste seertallene, og kanskje den rett og slett er litt for spesiell for det brede lag av publikummere, fortsetter hun.

Kleve mener imidlertid at i «Valkyrien», som i likhet med mange andre thrillerserier, så bremser spenningen litt opp i midten av sesongen.

- Da blir trangen til å se nye episoder med en gang litt mindre, og det blir lettere for seerne å legge noen episoder litt «på vent», og tenke at de skal se på dem på nett når de får bedre tid, sier hun.

Ikke bekymret

«Valkyrien» er en betydelig dramasatsing fra NRK, og har kostet godt over 6o millioner å lage.

Dramasjef i NRK, Ivar Køhn, forteller til Dagbladet at han ikke er bekymret for det store seerfallet.

- Vi synes det er ganske OK. Tallene vi har viser at 40% av de som ser på tv, ser på «Valkyrien». Det er vi fornøyd med, sier Køhn.

Han forteller at de har fått god mottakelse på serien, både i Norge og i utlandet.

- Er det noe du tenker dere kunne gjort annerledes for å holdt mer på seerne?

- Det er selvfølgelig alltid noe man kan gjøre annerledes. Men det viktigste er å stole på det som er historien i prosjektet, svarer Køhn.

- Vi innser at vi sitter med seere med ulike referanser og preferanser, og det er vanskelig å fenge alle. Noen liker for eksempel at serien er veldig annerledes og spesiell, mens andre liker ikke det. Og sånn er det, svarer han.

- Annerledes er kvalitet

Køhn forteller at de jobber mye med hvordan de best mulig kan kommunisere med et mangfoldig publikum.

- Selv er vi veldig fornøyde med «Valkyrien». Den inneholder gode karakterer, kule bilder og ikke minst en god historie. Og som sagt tidligere: den er annerledes. Annerledes er kvalitet, mener Køhn.

- Kommer det en sesong 2?

- Hvis vi blir enige om at det er mer å fortelle, så blir det det. Men vi har ikke konkludert noe.

ANMELDER: Waltter Luzzolino fra Walter presents har tatt for seg den norske NRK-serien Valkyrien i et av sine siste innslag. - Hvis du bare skal se ett program i år, pass på at det blir dette, sier han avslutningsvis. Video: Walter Presents / Channel4 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer