- NRKs moral svikter

Direktør Leif Agnar Ellevset i Trygg Trafikk er overrasket over at NRK viser så dårlig vurderingsevne at de lot «Nytt på nytt» vitse om Anne-Kat.s fyllekjøring.

skrev i går om opptakene til «Nytt på nytt», der Anne-Kat. Hærland fortalte at hun «dreit seg ut» da hun fyllekjørte. Dagbladet snakket med Ellevset og andre som er opptatt av trafikksikkerhet etter at «Nytt på nytt» gikk på lufta i går kveld.

- Jeg synes dette er en bunntrist sak. Min reaksjon er at timingen er dårlig. I ett øyeblikk går NRKs ledelse ut og sier at Anne-Kat.s fyllekjøring er en privatsak, og ingenting for NRK. I neste øyeblikk er det innholdet i et av de viktigste programmene. Moralen til NRK svikter. Anne-Kat. har vært rakrygget nok til å legge seg flat, men jeg er overrasket over at NRK viser så dårlig vurderingsevne, sier Ellevset.

- Jeg er skuffet over at de legger for dagen slike holdninger. Fyllekjøring er et alvorlig problem vi sliter med. Anne-Kat er mer rakrygget enn NRK, sier han.

- Passe stupid

Direktør Egil Otter i NAF reagerer også på vitsingen.

- Det blir for enkelt av Anne-Kat. å si at hun «dreit seg ut». Starten hennes, det første forsvaret, framsto som et hjelpeløst halmstrå. For dem som ser på som har opplevd konsekvensene av fyllekjøring, må det ha framstått som passe stupid. For de unge eplekjekke framsto det som noe morsomt og tøft. Vi må ikke glemme at det er alkohol involvert i nesten halvparten av alle dødsulykker i Norge, sier Otter.

Knut T. Reinås, leder i Forbund mot rusgift, synes Hærland la seg temmelig flat, men synes ikke det er i orden å tulle med et slikt spørsmål. De andre deltakerne insisterte jo på at dette var morsomt. Det er det ikke, verken for Hærland selv eller dem som fikk bulket bilene sine. Heller ikke for pårørende til dem som har vært innblandet i ulykker. Man burde tenke seg om før man gjør fyllekjøring til noe morsomt.

- Bør fleipe med det

- Ha null i promille som en regel, oppfordrer Martin Schanche, rallykjører og politiker.

- Jeg er sikker på at hun angrer. Da trenger vi ikke male mer på det. Det beste er hvis hun klarer å fleipe med det selv. Det virker mye sterkere enn et tårevått kvinnemenneske som beklager.

Kari Werner Øfsti er konstituert kringkastingsdirektør.

- NRK hevder at Anne-Kat.s fyllekjøring er en privatsak, men bruker det som innhold i et av de mest populære programmene. Har NRK ingen betenkeligheter med det?

- Det var et rart spørsmål. Jeg skjønner at Ellevset må si det. Jeg synes dette kom fram med en god balanse, og det kom tydelig fram hva Anne-Kat. tenker om dette. Denne saken har to sider. Den alvorlige siden som har med fyllekjøring og sånt å gjøre. Den andre er hvordan vi taklet dette programmessig, og det ser jeg all grunn til å stille meg bak, sier hun.

«DREIT MEG UT»: Anne-Kat. Hærland beklaget i «Nytt på nytt» i går fyllekjøringa tirsdag morgen, men mange reagerer på at det ble fleipet med saken i NRK-programmet i går.