En dag i rådet: F.h. :  Journalist i NRK,  Sissel Wold, Knut Magnus Berge (bak) Erik Berg-Hansen,  rådets leder Per Edgar Kokkvold,  kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og direktør for Nyhets- og programdivisjonen i NRK, Per Arne Kalbakk.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
En dag i rådet: F.h. : Journalist i NRK, Sissel Wold, Knut Magnus Berge (bak) Erik Berg-Hansen, rådets leder Per Edgar Kokkvold, kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og direktør for Nyhets- og programdivisjonen i NRK, Per Arne Kalbakk. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

NRKs morsomste

NRK dropper aprilspøken. Det er ikke så farlig. De har jo Kringkastingsrådet.

Kommentar

I forrige uke var det ståhei i Kringkastingsrådet. De diskuterte «Innafor». Tv-serien som har skapt debatt for sine utradisjonelle metoder, blant annet da programleder Emma Clare gjennomførte en underlivsundersøkelse hos en plastikk-kirurg. Hos rådsmedlemmene var det følelser i sving.

–Jeg var i utgangspunktet ganske kritisk til dette programmet, ikke minst fordi jeg har barn i målgruppen, sa Kjersti Thorbjørnsrud, ifølge Kampanje.

Denne tanken ble fulgt av Elin Ørjasæter:

–Dette er et av de vanskeligste programmene vi har tatt stilling til noen gang. Jeg synes det var et fantastisk godt program, men hadde jeg hatt døtre i målgruppen, ville jeg gjort mitt for at de ikke skulle ha sett det, sa hun.

Om kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har barn i målgruppen er uklart, men han var raskt frampå med en oppklarende replikk:

- Det er ikke veldig lett å diskutere for eller mot, for dette er en veldig subjektiv oppfatning av et program.

Jeg er ikke den første til å fnise av kringkastingsrådet. Jeg er mer den siste. «Legg ned kringkastingsrådet», skrev Dagbladets Geir Ramnefjell i 2015. «Kringkastingsrådet ved veis ende» skrev Arne Jensen i Norsk Redaktørforening. Selv kringkastingssjef Eriksen åpnet for nedleggelse i 2015. «Kringkastingsrådet er problematisk å forsvare og forklare prinsipielt», sa han om rådet som er oppnevnt for «å drøfte og uttale seg om hovedlinjene for programvirksomheten i NRK».

Eller, sagt på en annen måte: En gjeng tidligere politikere og mediefolk over førti, utnevnt av konge og regjering til å synse om programmene som går på tv.

En slags offisiell versjon av NRK-suksessen «Sofa».

Når kringkastingsrådet ikke diskuterer eksisterende eller ikke-eksisterende barn, diskuterer de for eksempel klager på programledere i «Dagsnytt 18». Her fra referat av 20. januar:

–I hvor stor grad skal vi diskutere enkeltpersoner i rådet? Det betyr mye for seerne om man liker vedkommende eller ikke, sa Elin Ørjasæter.

–Det er sjelden vi trekker fram enkeltmedarbeidere, bortsett fra når det dreier seg om skryt, sa Per Edgar Kokkvold.

–Men hvis arroganse og partiskhet er en trend, er det en oppgave for oss å bemerke.

Thor Gjermund Eriksen ville ikke avvise at det skjer at NRK-medarbeidere er arrogante, oppsummerer referatet.

–Men ordet kan ofte byttes ut med at de «driver kritisk journalistikk».

Av og til kommer rådet med gode ideer. Som under en diskusjon om NRK dekker distriktene godt nok. Torvild Sveen foreslo for eksempel å lage en hel Dagsrevy med bare gladsaker:

–De fleste gladsaker finnes ute i distriktene, mente han.

Andre ganger vil rådsmedlemmene, som oss andre, bare rett og slett mene noe. Som Vebjørn Selbekk:

–Det er en pine å vente en hel uke på ny episode av «Valkyrien».

Noe annet rådet har mandat til å komme med uttalelser om, er for øvrig administrative og økonomiske saker. Det er på høy tid de diskuterer ressursbruken til både råd og redaksjon. Jeg forventer sviende kritikk og dyptloddende synsing.

Og neste gang NRK får på pukkelen for manglende humorsatsing, kan de bare henvise til referatene på Kringkastingsrådet.no.