NRKs nye gullgutt i hardt vær etter voldtektskommentar

- Hvis en dame hadde truet meg med voldtekt, så hadde jeg ledd.

(Dabladet): Lørdag kan NRK-programleder Leo Ajkic vinne prisen for årets tv-navn under «Gullruten».

NRKs nye gullgutt har som stil å provosere litt i det han foretar seg, og i går var det flere som mente at han gikk over streken da han var konfransier på debatten «Menn som netthater kvinner. Hva gjør vi?» under Nordiske Mediedagers ungdomsarrangement, ifølge Bergens Tidende.

Etter en spørsmålsrundte som gikk på hvorfor kvinner bryr seg om voldtektstrusler, avsluttet Ajkic, som sist var å se i NRK-programmet «Typen til», med å si følgende:

- Hvis en dame hadde truet meg med voldtekt, så hadde jeg ledd. Jeg hadde sagt kom igjen baby, ta med en venninne.

Dette fremgår av opptakene fra Nordiske Mediedager.

- Misbruker makten sin I panelet satt sytten år gamle Tora Kristiane Finne, som er leder i Rød Ungdom Bergen og selv har opplevd nettsjikane der hun ble truet med voldtekt.

- Jeg kjente at jeg ble ganske forbanna. Det var ikke noe gøy å sitte der og høre på at han vitset om det, når jeg har opplevd sånne kommentarer selv, sier hun til Dagbladet.

- Jeg synes det var utrolig respektløst overfor oss i panelet — det brøt ned hele debatten vi hadde hatt. Det var jo akkurat sånne holdninger som vi snakket om, og forsøkte å få ungdom til å skjønne at man ikke skulle ha, sier hun.

Finne mener Leo Ajkic er såpass populær blant ungdom at han må være bevisst på hvordan han bruker påvirkningskraften sin.

- Han er forbilde for veldig mange, og det gir han makt. Jeg synes dette var å misbruke den makten, sier hun.

- Et viktig tema Prosjektleder for Nordiske mediedager Anngun Dybsland synes uttalelsene var uheldige.

- Vi synes det er synd hvis noen følte at debatten i forkant ble ødelagt av kommentarene hans på slutten. For vår del var dette et viktig tema å ta opp, sier hun til Dagbladet.

- Er du skuffet over kommentarene?

- Vi kan jo ikke styre hva Leo Ajkic sier. Det han sier, får stå for hans regning. Vi har ellers fått gode tilbakemeldinger på jobben han gjorde.

- Ville du leid han inn på nytt til en tilsvarende jobb?

- Det må vi se på ved en annen anledning, sier Dybsland.

Skuffet og overrasket Dagbladets kommentator Marie Simonsen var en av deltakerne i panelet. Ifølge henne snakket alle i panelet med Ajkic om kommentaren etter at debatten var over.

- Etterpå reagerte vi alle sammen. Det var en billig vits og dårlig humor, for å si det forsiktig.

Simonsen sier at Ajkic kan gjøre hva han vil på en standup-scene, men at settingen på denne debatten var en helt annen. Målet var å bevisstgjøre ungdommen i forhold til nettsjikane.

- Han vet at han var i en sal med 600 ungdommer som synes at han er kul. De hører mer på det han sier enn det vi sier. Jeg er skuffet og overrasket over at han ufarliggjør og gjør narr av noe som er så alvorlig — vi snakker om jenter og kvinner som ikke tør å delta i den offentlige debatten på grunn av trusler, sier hun.

Kultur- og debattredaktør Hilde Sandvik i Bergens Tidende, som ledet debatten, mener imidlertid at latter kan ha en effekt - også i en såpass alvorlig debatt.

- Jeg tenker at Leo er Leo. Jeg hisser meg ikke så veldig opp over dette. Man kan ta høyde for at han ønsket å sprite opp det han mente at var en litt tung debatt, sier Sandvik.

-Det er vanskelig å gjøre netthat-debatter til noe vittig. Og som debattleder ser jeg viktigheten av at publikum ler, fortsetter hun.

- Det var bare kødd Dagbladet har så langt i dag ikke oppnådd kontakt med Leo Ajkic.

Overfor Bergens Tidene gir imidlertid Ajkic utrykk for at han ikke skjønner hvorfor folk reagerte på uttalelsene hans.

- Det var bare kødd, det er stilen min. Jeg hadde ikke reagert om noen andre hadde sagt det samme. De som ble provosert her, var feministene. Folk som vil bli hørt, men som nekter å høre på andre. Ungdommene lo, sier han.

- Jeg tror uansett ikke folk skjønte hva de snakket om, det var en kjedelig debatt. Jeg gjorde det mer spennende, sier han til Bergens Tidene.

VITSET OM VOLDTEKT: Under Nordiske Mediedager vitset NRK-programlederen Leo Ajkic om voldtekt under en debatt for ungdom. Det har skapt sterke reaksjoner. Her fra scenen. FOTO: NORDISKE MEDIEDAGER
VITSET OM VOLDTEKT: Under Nordiske Mediedager vitset NRK-programlederen Leo Ajkic om voldtekt under en debatt for ungdom. Det har skapt sterke reaksjoner. Her fra scenen. FOTO: NORDISKE MEDIEDAGER Vis mer