Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRKs nye serie hylles av anmeldere og kjendis-Norge

Allerede før den har kommet på tv.

POPULÆR TRIO: (Fra venstre) Gine Cornelia Pedersen, Siri Seljeseth og Alexandra Gjerpen spiller hovedrollene i NRK-serien «Unge lovende». Første episode har blitt sett av nærmere 77 000 mennesker i løpet av sin første uke på nett-tv. Foto: Eirik Evjen / NRK
POPULÆR TRIO: (Fra venstre) Gine Cornelia Pedersen, Siri Seljeseth og Alexandra Gjerpen spiller hovedrollene i NRK-serien «Unge lovende». Første episode har blitt sett av nærmere 77 000 mennesker i løpet av sin første uke på nett-tv. Foto: Eirik Evjen / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag i forrige uke ble miniserien «Unge lovende» lagt ut på NRK nett-TV i sin helhet - med seks episoder.

Serien har egentlig ikke tv-premiere før i morgen, men har allerede blitt en stor snakkis og lovprises av anmeldere og på sosiale medier. 

Kjendishyllest Blant lovpriserne på Twitter er Radiorespsjonens Tore Sagen, komiker Jonas Kinge Bergland, skuespiller Anna Bache-Wiig og P3-morgens Ronny Brede Aase. 

Dagbladets tv-kommentator mener blant annet at serien er «usedvanlig lovende» og at det bare tar «fem minutter å bli hekta». 

I «Unge lovende» møter vi de tre hovedkarakterene Elise (Siri Seljeseth), Alex (Alexandra Gjerpen) og Nenne (Gine Cornelia Pedersen) som er venninner i midten av 20-årene. Serien følger venninnene gjennom oppturer og nedturer med skole, karriere, familie, kjærlighet og vennskap. 

Nærmere 77 000 visninger Siri Seljeseth, som spiller hovedrollen Elise, har også skrevet store deler av manuset og har i intervjuer ikke lagt skjul på at flere av idéene er hentet fra hennes og venninnenes liv. Hun er overveldet av responsen på serien.

- Det har gått over all forventning, rett og slett, sier Seljeseth.

Etter en uke på NRK nett-tv har første episode blitt sett 76 911 ganger, får Dagbladet opplyst av rikskringkasteren.

Seljeseth forklarer den store interessen med at tematikken er gjenkjennelig på tross av kjønn og de yrkesvalgene karakterene tar.

- Jeg tror jo kanskje at det er fordi vi har fylt et eller annet rom hvor det ikke eksisterte noe liknende, ser hun om responsen.

- Lett og elegant Medieviter ved Høgskolen i Lillehammer Vilde Schanke Sundet tror seriens suksess ligger i kombinasjonen av letthet og komplekse, tunge temaer.

- Det er store dype dilemmaer som blir tatt opp på en lett og elegant måte. «Unge lovende» henspiller på hvordan det er å vokse opp i Norge i dag med tilsynelatende alle muligheter og serien blander mange klassiske universelle dramafortellinger på en fin måte - alt fra moderne familiekonstillasjoner, vennskap og den store Hollywood-drømmen, sier hun. 

- Fyller et tomrom Hun mener serien fyller et tomrom ved at den setter de tre unge kvinnene i fokus, men likevel ikke gjør det til en «jenteserie» eller ungdomsserie.

- Fordelen med nordisk drama er at det gjerne er mer tradisjon for sterke kvinneroller, men dramaserier har likevel hatt en tendens til å omhandle unge gutter og eksistensielle spørsmål. Ved å la jentene stå i sentrum og i tillegg bruke uetablerte skuespillere gjør de et nytt og spennende grep, sier hun og fortsetter:

- Serien tar livet ordentlig på alvor uten at det overspilles. Den antyder akkurat nok til at vi skjønner hva som foregår. I tillegg er den vellaget med fine bilder, fin musikk og med mange morsomme scener, sier hun. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!