NRKs nye skyteskiver

På 80-tallet satt Annette Groth, Frode Rekve og Tomm Kristiansen i radioredaksjonen og skjelte ut NRKs ledelse for udugelighet. Nå skal de selv bli skyteskiver. I går ble trioen utnevnt til sjefer i Dagsrevyen, Dagsnytt og utenriksnyhetene.

- Tidene endrer seg, ja, humrer Tomm Kristiansen, som minner kollegene om at de står i fare for å møte seg sjøl i døra.

Sarte sjeler

Annette Groth (49) går fra sjefsjobben i Dagsnytt til Dagsrevyen etter bare ni måneder. Hun tenkte seg nøye om etter at tilbudet dukket opp for tre uker siden.

- Jeg fant ut at jeg likte å være sjef. Da er det en kremjobb å lede Dagsrevyen. Men også en kjempeutfordring.

- Med mange sterke personligheter?

- Ekstra sarte sjeler ville nok ikke trives. En travel nyhetsredaksjon skal ikke være noen barnehage. Og det finnes neppe et sted med flere sterke meninger pr. kvadratmeter enn i Dagsrevy-redaksjonen. Men det er jævlig mye flinke folk, som ikke trenger å frykte noen kursendring. Jeg måtte være helt idiot om jeg ikke bygde videre på det gode grunnlaget Viggo Johansen har lagt i sin periode som leder for Dagsrevyen.

Uredd bråk

Som sjef legger Annette Groth først og fremst vekt på direkte kommunikasjon, forklarer hun:

- Jeg er god til å snakke med folk og finnes ikke redd for konflikter. En av mine viktigste oppgaver er å bidra til trivsel og arbeidsro. Trygge medarbeidere som føler seg verdsatt gjør den beste jobben, mener Annette Groth.

Nærmest hjertet

Frode Rekve forlater ledelsen av nettredaksjonen nrk.no for å bli Dagsnytt-sjef.

- Jeg gleder meg veldig. Radioen har alltid stått mitt hjerte nærmest. Og jeg ser fram til å jobbe nært sammen med Annette Groth og Tomm Kristiansen igjen, selv om rollene våre blir annerledes enn tidligere.

Uimotståelig

Tomm Kristiansen pakker ned verdensreporterkofferten sin for å innta sjefsstolen i utenriksredaksjonen.

- Jeg er stolt over å skulle få lede en så kunnskapsrik stab. Det finnes ikke en flekk på verdenskartet som er hvit for den gjengen. Vi satser på både aktualitet, bredde og bakgrunnen. Vi skal levere de uimotståelige reportasjene, poengterer Kristiansen.

- Ingen dramatikk

Dagbladet skrev i går at flere hoder ville rulle i NYDIs (Nyhetsdivisjonen) ledelse etter møtet i går. Konstituert NYDI-direktør Anne Aasheim avviser nå at noen har måttet slutte mot sin vilje.

- Fra mitt ståsted er det ingen dramatikk i dette, det må du tro meg på. Jeg kom i en situasjon hvor en del ledere ønsket å slutte for å gjøre noe annet. Det er synd, fordi det er gode ledere det er snakk om. Men de valgte det selv, og alle valgte altså å bli i organisasjonen for å gjøre noe annet, sier Aasheim.

- Så Viggo Johansen måtte ikke gå som Dagsrevy-sjef?

- Nei, det er faktisk ikke slik. Viggo ønsket dette selv, og han er nå allerede i full gang med å planlegge jobben som økonomisk redaktør, sier Aasheim.

Avtroppende utenriksredaktør Cathrine Løchstøer fortsetter i utenriksredaksjonen, men skal etter eget ønske jobbe mer journalistisk enn administrativt.

NB! En ting har de nye sjefene til felles med Anne Aasheim - de er alle konstituert i sine stillinger fram til jul. Dette forklares med at den nye NRK-sjefen John G. Bernander i prinsippet skal ha frie tøyler til selv å velge sine ledere når han tiltrer, selv om han ifølge Aasheim skal ha forhåndsklarert ansettelsene.

GAMLE KOLLEGER: Her er NRKs nyhetsdirektør Anne Aasheims nye lederlag; utenriksredaktør Tomm Kristiansen (51), Dagsnytt-sjef Frode Rekve (48) og Dagsrevy-sjef Annette Groth (49).Foto: TOR ARNE DALSNES