Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

NRKs satsinger i nord

NRKs etablering i Alta forutsetter en kraftig nedbemanning og at Vadsø mister sin status som sendested.

NEDBEMANNER: «NRK sin melding til oss er at det skal satses på Finnmark, og her skal skje en journalistisk utvikling. Kan det være en god strategi å starte med å kvitte seg med en godt innarbeidet journaliststab», skriver innleggsforfatteren. Her NRK Sami Radio i Karasjok. Foto: Berit Keilen / NTB Scanpix.
NEDBEMANNER: «NRK sin melding til oss er at det skal satses på Finnmark, og her skal skje en journalistisk utvikling. Kan det være en god strategi å starte med å kvitte seg med en godt innarbeidet journaliststab», skriver innleggsforfatteren. Her NRK Sami Radio i Karasjok. Foto: Berit Keilen / NTB Scanpix. Vis mer
Debattinnlegg

NRK er viktig for oss i Finnmark. Det er også viktig for det totale nyhetsbildet i landet.I fjor høst lanserte NRKs ledelse at Finnmark igjen skal bli et selvstendig distriktskontor, etter flere år med et felles Troms/Finnmark-kontor med ledelsen plassert i Tromsø. Dette opplevde vi radiolytterne i Finmark og journalistene ansatt i dagens NRK Finnmark som en positiv satsing. Med stigende undring har jeg fulgt de forskjellige løsninger og argumenter som er levert fra NRKs forskjellige ledere. Nyheten om eget kontor i fylket ble raskt etterfulgt av meldingen om at dette kontoret skal etableres i Alta.

I dag ligger NRK sitt hovedkontor i Finnmark i Vadsø. Et kontor som er bemannet med tolv journalister og sju stillinger i støttefunksjoner. Kontoret har en god og stabil journaliststab som er godt kjent i Finnmark, oppgradert teknisk utstyr og holder til i sin egen bygning, en arkitektonisk vakker bygning fra 1945. Etableringen i Alta forutsetter at Vadsø-kontoret skal bemannes kraftig ned og miste status som sendested.

Hovedbegrunnelsen for flytting av kontoret er at det skal satses på en journalistisk styrking av Finnmarkskontoret! Derfor må en velge å legge hovedkontoret i det befolkningsmessige tyngdepunktet i Finnmark. NRK sin melding til oss er at det skal satses på Finnmark, og her skal skje en journalistisk utvikling. Kan det være en god strategi å starte med å kvitte seg med en godt innarbeidet journaliststab? For oss lyttere ser det ut som ledelsen har valgt å overse journalistenes syn i saken og forslag til hvordan satsingen på selvstendig Finnmarkskontor kan løses uten at folk mister jobbene på sitt hjemsted.

NRKs ledere argumenterer nå sterkt for at det er hensynet til folkeflertallet som gjør at NRK må flytte til Alta. De trekker til og med fram tallene som klart viser at Vest-Finnmark og Alta har mange flere innbyggere enn Øst-Finnmark og Vadsø, og at dette beviser hvorfor de må velge Alta framfor Vadsø! Slike argumenter om at satsing må skje i sentrum og befolkningstyngdepunkter er stikk i strid med den uttalte politiske retningen innenfor offentlig virksomheter.

Det foregår store satsinger for å flytte institusjoner og arbeidsplasser ut fra sentrum og å bygge solide virksomheter i distrikter og bygder. Særlig gjøres dette i virksomheter der fysisk oppmøte på stedet ikke er nødvendig. NRK er akkurat en slik virksomhet. Den holder kontakt med oss på radio, nett og telefon og sendingene skjer på radio og Internett.

Det er ikke noe rart at vi i Øst-Finnmark blir bekymret når institusjoner flyttes fra Øst-Finnmark til Vest-Finnmark og arbeidsplasser legges ned her. Sett i et fylkesperspektiv er det likevel vanskelig å tro på utsagnet om at dette er å satse i Finnmark, når planene er såpass vage. Dessuten forutsetter det store utgifter i en sparetid, og hovedargumentene er det forslitte om at alt må til sentrum.Kan det bli god journalistikk for Finnmark av slike holdninger?