NRKs sex-opplæring for barn vekker oppsikt i utlandet

- Hadde ikke blitt godtatt i USA.

(Dagbladet): Hun har fått tilnavnet «den nye Trond Viggo Torgersen», programleder i det populærvitenskapelige NRK-programmet «Newton» Line Jansrud (29).

I en programserie over åtte episoder har hun vist og forklart barn og unge hvordan kroppen fungerer. Ved hjelp av en kvinnelig og en mannlig modell har hun blant annet vist hvordan en jentetiss og en guttetiss er, og sitt siste «Newton»-program planlegger hun å vise sin egen fødsel på TV.

Det har vekket oppsikt.

I april ble det kjent at en video fra programmet som handlet om vaginaen ble slettet da redaksjonen la den ut på Facebook.

Det ble rett og slett for mye nakenhet for det sosiale mediet.

Nå har programserien også nådd utlandet.

- Ville ikke blitt godtatt Blant annet har nettstedet rt.com publisert en artikkel om serien, under tittelen: «- Start forsiktig, og fortsett raskere - Norge viser sex-utdanningsprogram for åtte-åringer».

«I episoden om penisen holder Jansrud en penis mens hun snakker om kjønnshår og forhud, før hun undersøker en sædprøve», skriver nettstedet i artikkelen. 

Amerikanske The Daily Beast har også fått med seg programserien.

«Er dette verdens mest grafiske sex-utdanningsvideoer?», er tittelen på nettstedets artikkel.

«En TV-serie for barn, som naturligvis er fra Norge, lærer barn om vitenskapen bak blomster og bier», skriver nettstedet, før de fortsetter med å skrive om hvordan sex-opplæringen for barn i USA er.

«Et lignende program i USA ville ikke blitt godtatt», konkluderes det med. 

- Strålende Ida Kvissel, programsjef i fakta og fordypning i NRK Trøndelag, som «Newton» er en del av, syns det er utelukkende positivt at programmet får oppmerksomhet også utenfor Norges grenser.

- Vi syns det er helt strålende. Vi er veldig stolt av det vi har gjort i folkeopplysningens navn, og hvordan vi har formidlet naturvitenskapelig innhold til målgruppa vår som er fra 8-12 år, sier hun.

- Hvorfor tror du at dette får oppmerksomhet i utlandet?

- Det blir bare antagelser fra min side, men jeg tror vi har kommet ganske langt i å formidle til barn hvordan ting henger sammen sett ut i fra et vitenskapelig ståsted. Vi tenker at barn skal få tilgang til det som er av fakta og informasjon når de er i den rette alderen til det, sier hun.

LEGE OG PROGRAMLEDER: Line Jansrud planlegger å vise sin egen fødsel på TV. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
LEGE OG PROGRAMLEDER: Line Jansrud planlegger å vise sin egen fødsel på TV. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer