NRKs Skavlan-klipping skaper hoderysting i Sverige

- Det er vanskelig å se det som noe annet enn selvsensur, skriver svensk storavis. Norsk Presseforbund gir NRK honnør for avgjørelsen.

(Dagbladet): Fredag ble det klart at «Skavlan» i Sverige og «Skavlan» i Norge ikke er helt de samme programmene.

For mens SVT fikk se komikeren Özz Nûjens anklager om at Norges to nye regjeringspartier «vil massedeportere romfolk fra Norge», og spurte Jens Stoltenberg «hvis ikke dette er rasisme, hva er det da?», ble sekvensen på ett minutt og 18 sekunder klippet vekk fra NRKs sending.

NRKs beslutning vekker i dag hoderysting i Sverige.

«Özz Nûjen skapte noe storartet i Skavlan på fredag. Det ble dårlig stemning», skriver kulturredaktør Karin Olsson i den svenske storavisa Expressen på lederplass i dag.

Den siste sovjetstaten «Nûjen stilte et retorisk spørsmål til Stoltenberg, som iherdig forsvarte Fremskrittspartiet fra anklager om rasisme. (...) Dette sviende argumentet ble nordmennene forskånet for, slik at de uforstyrret kunne fortsette å kose seg i sofaen. Disputten ble avbrutt i god tid, akkurat idet Stoltenberg fikk applaus fra publikum. Så bekvemt», skriver Olsson.

«Det er vanskelig å se det som noe annet enn et utslag av selvsensur. NRK forklarer sitt tiltak med presseetiske hensyn, noe som får meg til å desperat famle etter Bjørn Rosengrens gamle klassiker om at Norge er den siste sovjetstaten», fortsetter kulturredaktøren.

«Det virker ikke som om det er lavt under taket i norsk public service, det virker som om det i det hele tatt er vanskelig å stå oppreist», tordner skribenten.

«Ingen liten sak» «Det var vel ikke dette Stoltenberg mente da han etter Utøya sa at vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet?», skriver Olsson.

Hun mener at NRKs klipping av «Skavlan» gir henne en følelse av at det positive og massive avstandstagende mot Breiviks beveggrunner har gjort det i Norge er besværlig å snakke om at det finnes en annen rasisme enn den ekstreme og voldelige. «En forsettligere, mer folkelig rasisme som til og med kan sive inn i regjeringen», skriver Olsson.

«I dag har det høyrepopulistiske Fremskrittspartiet sju ministre i Norge, deriblant partilederen, som har advart mot snikislamisering, som finansminister. Dette er ingen liten sak. Noen spørsmål om dette fra en svensk komiker, som attpåtil ble bestemt avvist av selveste opposisjonslederen, skulle man tro at NRK kunne tolerere», skriver hun.

Avviser sensur NRK avviser at de bedriver sensur av det norsk-svenske talkshowet.

- Det er lett å ty til begrepet sensur. I Norge kaller vi dette å følge opp redaktørplakaten. Ut fra presseetiske hensyn kan det hende det gjøres endringer i programmet, og det er NRKs ansvar hva som blir publisert i den norske delen av programmet, sa kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen i NRK til VG Nett på lørdag.

Özz Nûjen selv mener han ble sensurert:

- Det å klippe bort er som å sensurere meninger og tanker. Det hører ikke hjemme i NRK. Med tanke på at man faktisk har valgt rasister inn i regjeringen, burde man også kunne stå ut med kritikken, sa han til Aftonbladet lørdag.

Men generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund gir NRK honnør for avgjørelsen.

KRITISERER NRK: Kulturredaktør Karin Olsson i den svenske storavisa Expressen mener NRK gjorde en «bekvem» avgjørelse da de klippet vekk rasismeanklagene og «lot nordmennene fortsette å kose seg i sofaen». Foto: EXPRESSEN
KRITISERER NRK: Kulturredaktør Karin Olsson i den svenske storavisa Expressen mener NRK gjorde en «bekvem» avgjørelse da de klippet vekk rasismeanklagene og «lot nordmennene fortsette å kose seg i sofaen». Foto: EXPRESSEN Vis mer

- Dette viser at NRK er årvåkne og gjør egne, selvstendige redaksjonelle vurderinger av materialet. Det er en bra ting at de ikke alltid viser det samme som svenskene, sier hun.

Betent - Saken er presse-etisk problematisk, fordi uttalelsene til Özz Nûjen kryper nært kravet til samtidig imøtegåelse. Selv om Jens Stoltenberg får avvise at Høyre og Fremskrittspartiet er rasistiske, kan man ikke delegere imøtegåelsen til andre enn dem som rammes, sier Løken Stavrum.

- Betyr det at du mener SVT gjorde en feil ved å vise sekvensen?

- Jeg kjenner ikke SVTs regelverk. Mens vi i Norge har Vær Varsom-plakaten har ikke svenske aviser og TV-kanaler et felles regelverk. Det kan være at de opplever det som mindre betent å vise dette i Sverige, mens det oppleves annerledes å sende det inn i norske stuer, sier hun.

Helt normalt Fredrik Skavlan viser i en mail til Dagbladet i dag til at programmet alltid redigereres og at det hender SVT og NRK vurderer redigeringa forskjellig.

- «Skavlan» er et forinnspilt program der samtlige intervjuer klippes ned avhengig av hvor mye vi går over tiden og utfra hva vi som redaksjon mener er optimalt. Özz Nûjen var ikke et unntak. Vårt produksjonsselskap leverte versjonen som SVTs redaktører valgte å vise, mens NRK ønsket å redigerere sluttresultatet ytterligere, skriver Fredrik Skavlan.

Videre understreker programlederen at dette er et valg NRK og SVT tar uavhengig av hverandre hver uke.

- Dette er helt normalt. Som oftest sender de to kanalene samme versjon, men iblant vurderer de også stoffet ulikt. En norsk gjest kan for eksempel «fortjene» mere tid for norske seere, skriver Skavlan.