NRKs store nakenbløff

Betalte indianerstamme for å gå nakne.

«Familien Prøis blir tatt godt imot av de nakne waoraniene, som lever dypt inne i Amazonasjungelen i Ecuador. Her må familien fra Norge sove sammen i hengekøyer, og det byr på utfordringer. Når Christin og Aurora lærer hvordan stammen tilbereder sitt daglige måltid, får de en ubehagelig overraskelse.»

Slik lyder NRKs forhåndsomtale av realityprogrammet «Den store reisen». Her handler det om en norsk familie som drar for å leve sammen med det som skal være et primitivt stammesamfunn.

Men primitive er de ikke, skriver Ny Tid.

- Waoraniene går aldri rundt nakne lenger, annet enn for turister og realityshow, forteller antropolog Laura Rival til Ny Tid.

Gikk med på å være nakne

Antropologen var med som observatør da den belgiske versjonen av «Den store reisen» ble spilt inn. Nå slår hun alarm.

Overfor Dagsavisen vedgår NRK at de visste at waoraniene pleier å gå med klær til vanlig, men at de gikk med på å være nakne mens serien ble spilt inn.

Produksjonsansvarlig Per Selstrøm i NRK angrer imidlertid ikke på at de i forhåndsomtalen av programmet har brukt benevnelsen «primitiv» om folket.

PLEIER IKKE VÆRE NAKNE: Men waoraniene kler av seg når vestlige tv-selskaper kommer på besøk. Foto: Strix Televisjon AS
PLEIER IKKE VÆRE NAKNE: Men waoraniene kler av seg når vestlige tv-selskaper kommer på besøk. Foto: Strix Televisjon AS Vis mer

- For meg er ikke ordet «primitivt» negativt ladet. Er det primitivt å kle av seg og være naken når det er veldig varmt der du bor, og når du ikke har hemninger på det? Når jeg er alene synes jeg også det er deilig å være naken når det er varmt og klamt, sier han til Dagsavisen.

Han var ikke selv i Equador under innspillingen, men holdt en tett dialog med produksjonsselskapet.

- Vi mener vi gjør dette på en forsvarlig måte, hvor vi overhodet ikke forsøker å gjøre ting mer eksotisk enn de er i virkeligheten. Men basert på de rapportene jeg har fått fra opptaksteamet, kjenner jeg meg overhodet ikke igjen i påstanden om at de innfødte kledde seg av for NRK, sier han til Dagsavisen.

Som skuespillere

«Den store reisen» er basert på det internasjonale konseptet «Ticket to the tribes».

Waroaniene har deltatt i flere realityprogrammer - og BBCs «Tribal Wives» er blant seriene som er innspilt i området.

Antropolog Laura Rival sammenlikner stammens rolle med en skuespillerjobb.

- De kledde av seg og gikk på jobb i det nybygde huset. Etterpå kledde de på seg og gikk de tilbake til sine vanlige, komplekse liv. Det kan sammenlignes med en jobb der de tar på seg uniformen og spiller skuespill for turistene, sier hun til Ny Tid.

NRKs store nakenbløff

806 000 nordmenn så første episode av serien, som ble vist sist lørdag.

GODE SEERTALL: Hele 806.000 seere så første episode av serien.
GODE SEERTALL: Serien handler om familien Prøis fra Svelvik som møter waroani-indianerne.