JENTEKROPPEN: I NRK-programmet «Line fikser kroppen» utforsker Line Elvsåshagen kropper i alle former og oppsøker utfordrende situasjoner for å bli glad i seg selv. Foto: NRK
JENTEKROPPEN: I NRK-programmet «Line fikser kroppen» utforsker Line Elvsåshagen kropper i alle former og oppsøker utfordrende situasjoner for å bli glad i seg selv. Foto: NRKVis mer

Debatt: Seksualundervisning på tv

NRK–sex og frigjøringsterror

Hvis ikke sex er det viktigste i livet ditt er det noe galt med deg, og det vil NRK gjerne minne deg om.

Meninger

Norges statlige tv-kanal har pålagt seg selv å drive seksualundervisning gjennom en rekke programmer rettet mot ungdom. Hvorfor og med hvilken bakgrunn de føler seg kompetente til å drive med dette vites ikke.

Noen mener åpenbart det er viktig at deres personlige oppfatninger av hva som er sunt og «normalt» formidles på tv-skjermen. Så lenge de er frigjorte og eksponerer sin seksualitet, er NRK fornøyd (og kan glede seg over høye seertall).

Gjennomgangstemaet er at åpenhet, frigjorthet, eksperimentering og masse sex er bra for alle. Her er det ikke rom for individuelle forskjeller. Det er bare sunt og naturlig at de unge eksponerer sitt eget seksualliv på tv. Hvis unge par vil «stille opp» og ha sex mens millioner av mennesker ser på, så tilrettelegger NRK gjerne for dette. Om ungdommene angrer etterpå hjelper lite, det kan aldri trekkes tilbake.

Om du er 15 år og aldri onanerer, blir NRK meget bekymret. Hvis ikke sex er det viktigste i livet ditt er det noe galt med deg, og det vil NRK gjerne minne deg om. De er skråsikre på at alle har godt av å ha masse sex i ung alder, gjerne med flere partnere samtidig. Hvis du ikke liker dette er du for lite frigjort og trolig et offer for skam skyld.

Normen for frigjorthet settes av NRK. Hva om denne «normen» kan få ungdom til å føle seg presset til et seksualliv de faktisk ikke ønsker eller er fortrolige med, og som kan føre til vonde opplevelser? Kanskje NRK burde være mer bekymret for ungdom som eksponerer sitt seksualliv for åpen scene, enn for 15-åringer som ikke onanerer.

Stakkars alle som ikke har vært seksuelt aktive i en alder av 25. Det finnes faktisk en god del av dem, selv om de færreste tør innrømme det. For ifølge NRK kan de umulig ha valgt det selv, de må være noen stakkarslige særinger som har fortrengt sin seksualitet.

Hva med dem som ikke opplever sex som det viktigste i livene deres, og som likevel har en lykkelig ungdomstid? Er de unaturlige og undertrykte? Kan det være normalt og sunt for noen å debutere seksuelt i en alder av 30 år (eller eldre), eller er alle disse dømt til et gledeløst liv fordi de ikke drev med seksuell eksperimentering i tenårene? Er det lov for ungdom å si «Jeg er ikke spesiellt opptatt av sex, og jeg har ikke lyst til å eksperimentere», uten å bli betraktet som ofre for skam og fortrengning?

Verken NRK eller noen andre har fasiten på hva som er et normalt og sunt sex-liv. Opplevelsen av seksualitet er 100 prosent individuell.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.