NS-avkom i norske aviser

Direktør ved Hjemmefrontmuseet, Arnfinn Moland, mener det i norske avisredaksjoner sitter slektninger av NS-sympatisører som gjør det lettere å trykke «usannheter» om krigen. Norske redaktører kaller det en forsøpling av den offentlige debatten.

Reint vås

Forfatter og journalist Egil Ulateig er en av de Arnfinn Moland mener har fått hjelp til å publisere usannheter om krigen av gammel nazislekt i norske avisredaksjoner.

- Dette er reint vås. At jeg skulle ha fått hjelp av naziavkom i avisredaksjoner for å få oppmerksomhet, er en helt uhyrlig påstand. Da jeg ga ut min bok om likvideringer foretatt av Hjemmefronten, kom jeg jo knapt til orde i avisene. Der var det folk som Arnfinn Moland og Jens Chr. Hauge som rådde grunnen, sier Egil Ulateig.

- Var alle avisene like?

- Nei, i Dagbladet fikk jeg fair behandling, men i Aftenposten ble jeg regelrett forfulgt. Hvis Moland mener jeg fikk hjelp av NS-avkom, bør han navngi de han snakker om. Hvem i Dagbladet skulle det ha vært? Dette er jo er fornærmelse mot avisas ledelse og journalister.

Ulateig reagerer også på at Moland kaller ham og andre for «historierevisjonister».

- Når det gjelder krigshistorie er revisjonisme brukt om folk som unnskylder Hitler, fornekter jødeforfølgelsen, bagatelliserer holocaust og nazistenes overgrep. Verken jeg, Hans Fredrik Dahl eller Kjell Fjørtoft har noensinne gjort dette. Det er bare å lese det vi har skrevet.

- Tar denne striden aldri slutt?

- Historien blir aldri ferdigskrevet, selv om Moland mener han har alle svarene.

Dagbladet lykkes ikke å komme i kontakt med Arnfinn Moland i går.

ANGRIPER:Historiker Arnfinn Moland skal ifølge fagbladet Journalisten påstått at det i norske avisredaksjoner sitter nære og fjerne slektninger av NS-folk som gjør det lett for "historierevisjonister" å få usanne påstander om krigen og meningsløse angrep på hjemmefronten og Milorg på trykk.