Äntligen?

Valget av Doris Lessing er en lettelse fordi hun er et kjent navn. Men egentlig burde Nobelkomiteen skjerpe seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I jubelbruset som steg fra de rundt 500 frammøtte foran den tunge, hvite døra inn til Svenska Akademin, var det umulig å høre om noen utbrøt «Äntligen!» Som mange vil vite, innførte journalisten og spassmakeren Gert Fylking denne tradisjonen for sju år siden - som en reaksjon på at forfatterne som vinner Nobelprisen ikke nødvendigvis er allemannseie. Da formannen for Nobelkomiteen, Horace Engdahl, lot navnet Doris Lessing gli over sine brede lepper, virket det som om lettelsen over et kjent navn var så stor at Fylkning eventuelt druknet i mengden. Doris Lessing var med andre ord en populær vinner. Ropet «Ä ntligen» ville åpenbart vært på sin plass, uten ironi.

MEN ER DET riktig at hun får Nobelprisen i 2007? 88 år gammel? Ingen skal klage over Lessings produksjon, den er enorm. Heller ikke hennes vitalitet, alderen tatt i beraktning. Hun har seinest i år deltatt på en litteraturfestival, til tross for at hun nylig er blitt døv, trolig takket være malariapiller hun tok som ung jente i Rhodesia. Hun har tidligere i år utgitt en ny roman, «The Cleft», som utforsker forholdet mellom det kvinnelige og det mannlige gjennom en fabel om et rent kvinnesamfunn. Lessing er både velskrivende, engasjert og idealistisk, dessuten kvinne. På mange måter en ideell kandidat. Eller?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer