Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nudistene Gypsy Taub (44) og Jaymz Smith (20) rakk såvidt bryllupsdansen før de ble arrestert

Norsk dokumentarfilmskaper lager film om nakenhet og skam.

INTIMT BRYLLUP: I protest mot San Fransiscos nakenlovgivning, kastet Gypsy Taub og hennes nybakte ektemann Jaymz Smith klærne sist torsdag. Foto: Ivan Gasparini
INTIMT BRYLLUP: I protest mot San Fransiscos nakenlovgivning, kastet Gypsy Taub og hennes nybakte ektemann Jaymz Smith klærne sist torsdag. Foto: Ivan Gasparini Vis mer

(Dagbladet:) Etter å ha giftet seg fullt påkledd i San Fransiscos rådhus torsdag, kastet nygifte Gypsy Taub (44) og Jaymz Smith (20) klærne. De frammøtte nakenaktivistene reagerte med jubel.
Paret rakk å danse en stille bryllupsdans før politiet arresterte dem.

Norsk dokumentar Den norske dokumentarfilmskaperen Jan Dalchow har fulgt Taub i et år under arbeidet med dokumentaren «Den nakne drømmen», og var til stede under seremonien torsdag.

- Taub er den perfekte forkjemperen for det jeg vil rette søkelys mot med filmen min: hvor mye skam som fortsatt er forbundet med nakenhet, sier han.

Nakenhet er en het potet i San Fransisco. Byen - som både huser den fargerike homobydelen Castro og hippiebevegelsens fødested Haight-Ashbury - var inntil nylig kjent for sine liberale holdninger.

En lov tillot folk å opptre nakne i offentligheten, og et trettitalls mennesker som kaller seg «urban nudists» pleide å sprade i nettoen på kafeer og i parker.

Helt til i fjor, da en byrådsrepresentant fra nettopp Castro kjørte gjennom et forbud i San Fransiscos byråd, med et knapt flertall.

Nakenaktivistene, fremst blant dem kvinnen Gypsy Taub (44), gikk i harnisk, og saksøkte forbudet under ytringsfrihetsklausulen i den amerikanske grunnloven. Under byrådsmøtet kastet Taub klærne i protest.

Og nå, etter et år med debatt, valgte Taub å gjøre et lite stunt etter bryllupet torsdag. Bryllupet var ektefølt, ifølge Dalchow, men også en protestaksjon.
- Sensureres Om halvannet år er «Den nakne drømmen» klar. Dalchow har allerede støtt på sensurproblemer.

- Flere sosiale medier - Youtube og Facebook, for eksempel - forbyr jo nakenhet. Jeg ble nettopp kastet ut i et døgn fra Facebook for å publisere et bilde fra nakenbryllupet.

- Tror du de vågale nakenscenene i «Blå er den varmeste fargen» og «Nymphomaniac» er i ferd med å endre på denne strenge holdningen til nakenhet på film?
- Jeg håper det, og følger spent med på hvordan «Nymphomaniac» blir mottatt. Men selv om Lars von Trier er uenig med produsentene, lager de jo nå to versjoner av «Nymphomaniac», blant annet av hensyn til nakenheten og seksualiteten i filmen.

LAGER NAKENDOKUMENTAR: Jan Dalchow (t.h.) jobber med dokumentaren «Den nakne drømmen». Her sammen med (f.v.) fotograf Frank Alvegg, Gypsy Taub, Jaymz Smith og Ivan Gasparini. Foto: Ivan Gasparini
LAGER NAKENDOKUMENTAR: Jan Dalchow (t.h.) jobber med dokumentaren «Den nakne drømmen». Her sammen med (f.v.) fotograf Frank Alvegg, Gypsy Taub, Jaymz Smith og Ivan Gasparini. Foto: Ivan Gasparini Vis mer