TRUET DIGITAL HVERDAG: Vår virtuelle hverdag blir farligere, både privat og på jobb, skriver Nasjonal Sikkerhetsmyndighet som behandler rundt 40 saker hver dag. Illustrasjonsfoto: Siv Johanne Seglem
TRUET DIGITAL HVERDAG: Vår virtuelle hverdag blir farligere, både privat og på jobb, skriver Nasjonal Sikkerhetsmyndighet som behandler rundt 40 saker hver dag. Illustrasjonsfoto: Siv Johanne SeglemVis mer

Null CTRL: Er vi sikret godt nok?

Farene på Internett øker, det blir flere og mer avanserte kriminelle på nettet. Vår virtuelle hverdag blir farligere både privat og på jobb.

Debattinnlegg

Dagbladet har i artikkelserien «Null CTRL» påvist en rekke svakheter i datasikringen i Norge. Webkameraer har vært koblet til Internett uten noen form for sikring. Servere med brukernavn, passord og beredskapsdata har ligget offentlig tilgjengelig.Det tar tid for folk å venne seg til ny teknologi. Stadig mer kobles til nettet, og tilkoblingen blir stadig enklere. En utilsiktet bivirkning er at teknologien også blir mer utsatt for ondsinnede aktører. Cyberkriminalitet har blitt en storindustri, mer lukrativ enn narkohandel, ifølge Interpol. Dagbladet gjør derfor et viktig bidrag til å øke sikkerheten for oss alle ved å sette søkelyset på eksponeringen ny teknologi utsetter oss for.

Dagbladet har i sine undersøkelser også funnet følsomme dokumenter og styringssystemer for industrien på Internett. I de omtalte tilfellene har eksponeringen vært utilsiktet, og eierne har raskt tettet hullene etter at de har blitt klar over problemet. Sakene illustrerer et problem som gjelder oss alle: Vi vet ofte ikke i hvor stor grad teknologien vi bruker også eksponerer oss for alle andre på nettet. Problemstillingen er like aktuell for et privat webkamera som et styringssystem for et jagerfly. Spesielt utfordrende er sikringen av styringssystemer for industrien. De brukes til alt fra pizzaovner til styringen av vann- og strømforsyning. Datainnhenting i sanntid fra industriprosessene og fjernstyrte systemer gir mer effektiv styring og ressursbruk, raskere respons og mindre reiser i felten for ingeniører. Men datasystemene har tradisjonelt ikke vært laget med tanke på sikkerhet, men skal fungere i ekstreme miljøer med varme, støv, vibrasjoner og trykk, utilgjengelig for folk flest. Nå kobles disse datasystemene i stadig større grad til Internett. Det er en stor sikkerhetsutfordring.

Det er åpenbart at det er farlig å gi tilgang til medisinsk utstyr, kraftverk, fly og annet utstyr hvor svikt vil kunne få dramatiske konsekvenser. Brann- og innbruddsalarm-, adgangskontroll- og videoovervåkningssystemer er mindre spektakulære, men vesentlige for å sikre mer kritiske anlegg. Vi bør alle ha en lav terskel for å varsle hverandre hvis vi oppdager webkameraer og styringssystemer på nett som ikke burde være der. Farene på Internett øker, det blir flere og mer avanserte kriminelle på nettet. Vår virtuelle hverdag blir farligere både privat og på jobb. Vi må alle lære å beskytte oss mot rovdyrene som leter etter bytter. Sikkerhet på nettet oppnår vi ved å øke vår bevissthet, kunnskap og vilje til å investere i mottiltak.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.