Null i inntekt, skatt og formue

Null i inntekt, null skatt og null formue. Det var ikke det vi hadde ventet av Tromsøs store sønn, Espen Lind, da likninga for Tromsø ble lagt ut i går.

Artisten som har forsynt seg grovt av musikkpriser i år solgte mer enn 100000 plater i fjor. Men hvor er penga?

Ingen plikt

De kan være syltet ned i enkeltmannsforetaket Attentionfreak Music E. Lind, der Espen sjøl er innehaver og daglig leder. Men regnskapet for firmaet hans er ikke tilgjengelig, siden det ikke er snakk om noe aksjeselskap. Espen plikter rett og slett ikke å levere noe regnskap til Brønnøysundregistrene.

Kjempesuksess

Espen Lind hadde kjempesuksess i Norge og enkelte andre land med albumet «Red», og ikke minst singelen «When Suzanna Cries», i fjor. Men kjempesuksess blir litt bleikt i forhold til årets suksess. Da snakker vi ikke bare om tre Spellemannpriser og tre hitAwards. Ifølge plateselskapet Universal har Espens album solgt i 320000 eksemplarer totalt, de aller fleste i år. I tillegg er låta «When Suzanna Cries» inkludert på samlealbum som er solgt i mellom fem og seks millioner eksemplarer.

Disse inntektene vil først bli synlige på likninga for 1998.

Artister av et visst format har aldri problemer med å få utbetalt forskudd fra plateselskapene sine. Universal Music har gitt Espen forskudd. Når det likevel ikke synes på likninga hans, kan det ha sammenheng med at han har hatt framførbart underskudd fra tidligere år.