Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Null penger til idrettsanlegg

Idretten har fremdeles ikke fått noe svar fra Høyre om den alternative bruken av OL-søknadsmidlene. Hvor er penga?

OL-PENGER: Ap's Rigmor Aasrud etterlyser OL-søknadsmidlene som i stedet skulle brukes tli breddeidretten. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
OL-PENGER: Ap's Rigmor Aasrud etterlyser OL-søknadsmidlene som i stedet skulle brukes tli breddeidretten. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Meninger

For om lag et år siden kom to alvorlige herremenn ut i Stortingets vandrehall og fortalte at Høyres gruppemøte hadde sagt nei til Norsk idrett og høyrebyrådet i Oslos planer om å arrangere OL i Norge i 2022.

Begrunnelsen som ble gitt var aktverdig nok: Pengene burde i stedet brukes til breddeidretten. Det ble lagt vekt på at det trengtes idrettsanlegg rundt om i hele Norge.

Det er lett å være enig at vi trenger flere arenaer som legger til rette for fysisk aktivitet. Inaktivitet er en av de største folkehelseutfordringene. Det var derfor med interesse vi leste kulturministerens forslag til statsbudsjett nå i høst. Men hvor var penga som skulle bidra til flere idrettsanlegg i budsjettforslaget?

En optimist kunne kanskje tenke seg at regjeringa hadde skjønt at Arbeiderpartiets forslag om forsere nedbetaling av den «fordringen» norske idrettslag har på staten, var en god idé? Men nei - det er ingen tilslutning til forslaget, som ville gitt 600 millioner i mindre etterslep på utbetaling av støtte til idrettslagene.

Jeg er helt sikker på at de frivillige, som vi mer enn gjerne hyller i festtaler, ville synes det er mer meningsfullt å bruke dugnadstimene på aktiviteter, fremfor til å betale renter på lånene som må tas opp for å dekke etterslepet på over to milliarder kroner.

Høyre har ingen løsning for å redusere etterslepet i statsbudsjettet. Budsjettet inneholdt heller ikke midler til nye anlegg, selv om dette kunne være et godt virkemiddel for å holde sysselsettinga oppe.

Jeg regner med at statsråden til forsvar vil si at idrettens andel av spilleoverskuddet har økt. Men det skyldes et vedtak på Arbeiderpartiets landsmøte, som ble omsatt til forslag i stortingsmeldinga «Den norske idrettsmodellen», som ble vedtatt av Stortinget i 2012.

Idretten har fremdeles ikke fått noe svar fra Høyre om den alternative bruken av OL-søknadsmidlene. Hvor er penga?

Høyre knuste drømmen om et vinter-OL i Norge, og begrunnet det med at de ville bruke pengene annerledes. Det idretten sitter igjen med, er null penger til idrettsanlegg over statsbudsjettet. Og en statsråd som ikke følger opp et enstemmig storting om å komme med en forutsigbar ordning for momskompensasjon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media