Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nullede lyrikere slår tilbake på ny poesifestival i Larvik

Siste nytt om poesipriser og festivaler.

TIL LARVIK MED SLAKT: Jan Erik Vold er en av de som har slått hardt ned på Kulturrådets lyrikkutvalg, som i fjor nullet et par av landets mest erfarne poeter. Vold kommer til en ny poesifestival i Larvik i juni, der temaet er "Refusert poesi". Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TIL LARVIK MED SLAKT: Jan Erik Vold er en av de som har slått hardt ned på Kulturrådets lyrikkutvalg, som i fjor nullet et par av landets mest erfarne poeter. Vold kommer til en ny poesifestival i Larvik i juni, der temaet er "Refusert poesi". Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enkelte store lyrikere får priser oppkalt etter seg. Den nyeste av disse er Vindtorn-prisen, som tidligere denne måneden ble tildelt Inger Elisabeth Hansen. Hun kom seinest med boka «Å resirkulere lengselen, avrenning foregår». Om Hansens forfatterskap, sier juryen: «Dette er poesi med nøkkel både til hodene og hjertene våre».

Eller for å si det på en annen måte, Hansen er en lyriker som holder hodet kaldt og hjertet varmt. Vi gratulerer!

De mest jublende gratulasjoner også til Helge Torvund, som får Herman Wildenveys Poesipris. Den blir overrakt under en seremoni i dikterens hjem Hergisheim under en poesifestival i Larvik i juni. Prisen er blitt delt ut siden 1996. Torvund får den for generelt å ha «gjort en betydelig innsats for poesi og lyrikk», som det heter i prisstatuttene.

Bortsett fra disse to prisene, blir norsk lyrikk årlig feiret på egne festivaler i Oslo i oktober, under Rolf Jacobsen-dagene på Hamar i mars og i Ulvik til minne om Olav H. Hauge i september.

Herman Wildenvey var for øvrig en av dem som «forbedret» flere av sine egne dikt når de kom i nye, samlede utgaver. Hvis man vil ha førsteversjoner av diktene, må man være nøye med hvilke utgaver man skaffer seg.

Olav H. Hauge er tema for en flunkende ny bok fra Vidarforlaget, Aasta Marie Bjorvand Bjørkøys «Eit dikt vert aldri ferdig — teksthistorien til Olav H. Hauges dikt». Boka viser hvordan Hauge gjennom sin karriere stadig reviderte sitt verk. Han endret enkeltdikt, fjernet dikt i nyere utvalg og samlede utgaver, og han la til andre. Bjorvand Bjørkøy viser en rekke eksempler.

En annen stor nynorskdikter, Tor Jonsson, skal feires, i anledning 100-årsdagen for hans fødsel. Mandag markerer Nasjonalbiblioteket jubileet med seminaret «Kjærleik og død», der Ingar Sletten Kolloen, Marit Eikemo og Ruth Lillegraven snakker om dikteren.

Nasjonalbiblioteket legger også ut mye digitalisert Jonsson-materiale.

10.-12. juni får Norge sin fjerde store poesifestival, i Larvik. Temaet er «Refusert poesi». I januar kom vi i denne spalten med nyheten om at Jan Jakob Tønseth og Annabelle Despard var nullet av et vurderingsutvalg for lyrikk nedsatt av Kulturrådet.

Siden har flere tatt opp tråden. Mest aktiv har Jan Erik Vold vært. Han har hentet fram dikt både av Tønseth og Despard i flere artikler og debattinnlegg og påvist deres kvaliteter. Han har stilt spørsmål ved prosessen bak nullingen, som fra og med i fjor ikke er mulig å anke.

Vold har dessuten stilt seg tvilende til nullekomiteens kvalifikasjoner. Et av komitémedlemmene, Ole Karlsen, kommer til Larvik med foredraget «Samtidslyrikken i dag og noen gode dikt». Både Tønseth, Despard, Karlsen og Vold kommer også til Larvik, sistnevnte med den nye essaysamlingen «K/kannon/kanòn — en krønike om litterær kvalitet».

Pluss en rekke andre; blant dem Håvard Rem, Margaret Skjelbred, Vigdis Hjorth, Ruth Lillegraven, Berit Reiss-Andersen og Steinar Opstad. Forhåpentlig sitter samtlige nå hjemme og sliper knivene. En skarp lyrikkdebatt hadde ikke vært av veien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!