Nullskatt til de rikeste

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKATT: Høyrepartiene fremmer forslag som vil gjøre Norges rikeste til nullskatteytere. Nye hull i formuesskatt og arveavgift kompletterer hullene i kapitalbeskatningen.

De rikeste har aldri betalt særlig mye skatt i Norge. Gjennom hull i skattesystemet klarer de rikeste i det alt vesentlige å komme unna skatt som svir.

Eksempel: Hvis du er i den heldige situasjon at du arver en eiendom som er verdt 100 millioner kroner, må du betale nærmere 20 millioner i arveavgift. Dersom du hadde arvet samme eiendom, men denne gangen var eiendommen eid av et ikke-børsnotert aksjeselskap. Da ville du betalt skatt av ligningsverdien av eiendommen, som regel 10-50 prosent av markedsverdien av eiendommen. I tillegg ville du fått en skatterabatt på 70 prosent av ligningsverdien. På den måten kan 100 millioner i reell formue bli redusert til ned mot 3 millioner kroner. Arver man i tillegg litt gjeld, slipper man fort å betale arveavgift i det hele tatt.

Vår regjering er i ferd med å foreta en systematisk gjennomgang av skattesystemet for å tette disse hullene. Vi har gjort en del med formuesskatten, der mer reell verdsetting av formue har gjort det mulig å øke bunnfradraget fra 151 000 til 350 000. På den måten betales formuesskatten nå i mye større grad av dem som faktisk er rike. 300 000 flere har etter dette helt sluppet å betale formuesskatt, mens noen av de rikeste betaler mer enn en million kroner mer i formuesskatt i år i forhold til 2005. Vi har varslet at arveavgiften står for tur.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer