Ny a-ha-låt på avveie

a-ha kommer ikke med noen ny cd-plate før til høsten, men allerede nå kan nettkyndige fans høre den nye singelen. Gruppas manager Erling Johannessen sier til Dagbladet at han vil stoppe den ulovlige lekkasjen av «Summer Moved On».

I fire uker har den nye a-ha-låta ligget ute på en privat hjemmeside hos Scandinavia Online. Ved hjelp av MP3-filer, som er enkle å laste ned for alle med Internett-tilgang, kan låta tas inn i de tusen hjem med krystallklar kvalitet.

- Vedkommende som har har gjort den nye låta tilgjengelig for publikum har ikke a-has tillatelse, sier manager Johannessen.

Digital bootleg

Han vil ta affære overfor den digitale bootlegen som a-ha blir utsatt for. Mandag tar han kontakt med Scandinavia Online for å få a-ha-låta fjernet.

- At en enkeltperson legger ut dette på sin hjemmeside får så være, men det jeg reagerer på er at en så stor og seriøs nettaktør som Scandinavia Online lar dette slippe igjennom, sier Johannessen.

Det er på adressen http://home.sol.no/~nilsth/ at den nye a-ha-låta er tilgjengelig. Her finner man et klart og godt lydspor fra NRKs Nobelkonsert-opptreden. «Summer Moved On» er tilgjengelig i sin helhet. Med Åse Klevelands introduksjon er sporet på over fem minutter.
Scandinavia Online-direktør Kristin Skogen Lund sier til Dagbladet at hun vil se på saken.

Inntektssvikt

Bakgrunnen for at a-ha og andre artister blir stadig mer grinete over å finne pirat-opptak av egne sanger på nettet, kan oppsummeres i ett ord: MP3-filer. Filene er etter hvert svært utbredte blant internettbrukere fordi de på en enkel måte gjør det mulig å laste ned musikk fra nettet med oppsiktsvekkende god kvalitet - gratis! Hodepinen for musikkbransjen blir ikke mindre av at det nå selges egne MP3-spillere i norske butikker.

- MP3-teknikken kan bety en voldsom inntektssvikt for artister og bransje. Derfor vil man dette til livs, kommenterer a-ha-manager Johannessen, som har hatt en travel nett-uke. Torsdag spilte Petre-profil og a-ha-fan Håvard Sylte en eldgammel demoversjon av «Take On Me» i sitt nye program «Howard & HC». Sporet hadde Sylte fått av en lytter - via en MP3-fil.

- En blemme av Petre å sende det, konkluderer a-ha-manageren, som har påtalt saken overfor kanalens musikksjef.

<B>PREMIERE:</B> Her, på årets Nobel-konsert, ble a-has nye låt &#171;Summer Moved On&#187; spilt. Nå er den tilgjengelig på Internett - lenge før den slippes som single.