Disney om de gamle filmene sine:

Ny advarsel om rasisme

Gjør den originale advarselen sin enda strengere.

STEREOTYPISK: Lady og Landstrykeren er en av filmene som har fått en advarsel. En av grunnene er de siamesiske kattene i filmen, som blir framstilt på en negativ måte ovenfor asiatere. Foto: Shutterstock / NTB
STEREOTYPISK: Lady og Landstrykeren er en av filmene som har fått en advarsel. En av grunnene er de siamesiske kattene i filmen, som blir framstilt på en negativ måte ovenfor asiatere. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Ett år etter at Disney innførte en rasisme-advarsel på flere av filmene sine, har de nå oppdatert den med en enda strengere tekst.

Høsten 2019 kom meldingen om at Disney+ hadde lagt inn en liten advarsel i mange av de gamle tegnefilmene sine, om at innholdet kunne være rasistisk.

«Dette programmet er presentert slik det opprinnelig ble laget. Det kan inneholde kulturelt utdaterte framstillinger», la Disney inn i starten av mange gamle filmer.

Noen av de filmene som fikk en slik advarsel i fjor var «Lady og Landstrykeren», «Jungelboken», «Dumbo» og «Fantasia».

REAGERER: En video fra Walt Disney World får mange til å reagere. Video: Disneyparksjobs. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Vil ikke fjerne innholdet

Nå – ett år seinere – har de skrevet om på teksten, og gjort advarselen enda tydeligere, skriver BBC.

Skal du se noen av disse filmene og flere på Disney+ vil det komme opp en lengre tekst i starten, som blant annet advarer om stereotypier.

«Dette programmet inkluderer negative skildringer og/eller mishandling av mennesker fra ulike kulturer. Disse stereotypiene var feil da, og er feil nå».

Videre skriver de at de kunne fjernet innholdet, men at de har tatt et valg om å la innholdet stå.

«Vi ønsker å erkjenne den skadelige innvirkningen dette har, samt å lære fra det og åpne for en diskusjon og samtale rundt det å lage en mer inkluderende framtid sammen».

Flere advarsler

Det er ikke bare Disney som har lagt til slike advarsler på de gamle filmene sine. Warner Bros har lenge hatt en tekst på sine tegnefilmer, som advarer om etniske og rasistiske fordommer.

«Selv om disse tegnefilmene ikke lenger representerer dagens samfunn, blir de vist slik de originalt ble laget. For å gjøre noe annet, ville være det samme som å late som om disse fordommene ikke eksisterte», står det i advarselen til Warner Bros.

Tidligere i år, midt under store protester i USA over politivold og rasisme, ble også filmen «Gone With the Wind», i en periode fjernet fra HBO Max, skriver The Telegraph.

Den ble lagt inn i strømmetjenesten igjen etter to uker, men da med en kommentar om brutaliteten rundt slaveri.

Rasisme og stereotypier i noen Disney-filmer

 • Lady og Landstrykeren (1955)
  To siamesiske katter blir skildret på en veldig negativ måte mot asiatere. Det er også en scene hos en kennel, der hunder med tykke aksenter skal portrettere stereotypier fra ulike land. Blant annet Pedro som er en meksikansk chihuahua og Boris som er en russisk borzoi.

 • Aristokattene (1970)
  En siamesisk katt, som kalles Shun Gon, er tegnet som en rasistisk karikatur av en asiatisk person. Han spiller blant annet piano med spisepinner.

 • Dumbo (1941)
  En gruppe kråker, som skal lære Dumbo å fly, har overdrevet stereotypiske stemmer som skal ligne på stemmene til mørkhudede. Lederen av kråkegjengen heter Jim Crow – som skal være en referanse til en gruppe rasistiske segregeringslover sør i USA.

 • Jungelboken (1968)
  Karakteren til King Louis, en apekatt med dårlig språk, har blitt kritisert for å være en rasistisk karikatur av afro-amerikanere. Han synger på en Dixiland Jazz-måte og blir vist fram som lat.

 • Peter Pan (1953)
  I filmen blir innfødte kalt «rødhudede» eller «redskins», som er et rasistisk uttrykk. Peter Pan og de bortkomne guttene (the lost boys journ.anm.) danser i hodeplagg som egentlig tilhører innfødte, og som Disney nå sier er en form for kulturell appropriasjon og mobbing av kulturen til innfødte. En sang som heter «What makes the red man red», ble også kritisert som rasistisk. Denne ble senere endret til «What makes the brave man brave».

 • Song of the south (1946)
  Dette er en av de mest kontroversielle filmene til Disney. Den har aldri blitt sluppet som verken VHS eller DVD i USA. Filmen skildrer Uncle Remus som jobber på en plantasje. I filmen fremstiller de en rasistisk myte som sa at slaver var lykkelige der de jobbet på plantasjer.

  Kilde: BBC

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer