Ny afghansk bestselger

Dramatikk og lidenskap i historisk samtidsroman om Afghanistans lidende kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den afghanske legen Khaled Hosseini er mannen bak bestselgeren «Drageløperen». Mye tyder på at bok nummer to vil bli en like stor suksess. Ikke fordi Hosseini er en spesielt god forfatter. Men fordi tematikken til den USA-bosatte Hosseini, har en spesiell dragning på et vestlig publikum. Det krigsherjede Afghanistans skjebne speiler vestens skjebne de siste tredve år. Når Hosseini i tillegg skildrer undertrykte burkakledde kvinner med teknikker som går rett i hjertet på leseren. Ja, da er boka en sikker vinner.

To kvinneskjebner «Tusen strålende soler» følger to kvinner: Miriam er «harami», såkalt uekte barn. Hennes mor tar livet sitt, og den rike faren er for feig til å ta seg av henne. Som tenåring gies hun bort til den brutale skomakeren Rasheed, som bor i den fattige delen av Kabul.

Der bor også den langt yngre Laila, med en universitetsutdannet mild far som ønsker å gi henne utdannelse. De to ulike kvinnenes skjebner flettes inn i hverandre på tragisk og dramatisk vis..

Historisk illustrasjon Hosseini bruker teknikker som ligner en historisk roman i dette dramaet som spenner fra Mariams fødsel i 1959, fram til i dag: Romanfigurene blir mer illustrasjoner på periodens dramatiske hendelser, enn de får sitt eget liv. Vi følger Miriam og Laila fra monarkiets oppløsning i 1973, gjennom kommuniststyret, Najibullah og Taliban.Til Kabuls forsøksvise gjennomoppbygging. Et land som er filleristet av to supermakter, og evige stridigheter mellom ulike folkegrupper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.