Ny afghansk bestselger

Dramatikk og lidenskap i historisk samtidsroman om Afghanistans lidende kvinner.

Den afghanske legen Khaled Hosseini er mannen bak bestselgeren «Drageløperen». Mye tyder på at bok nummer to vil bli en like stor suksess. Ikke fordi Hosseini er en spesielt god forfatter. Men fordi tematikken til den USA-bosatte Hosseini, har en spesiell dragning på et vestlig publikum. Det krigsherjede Afghanistans skjebne speiler vestens skjebne de siste tredve år. Når Hosseini i tillegg skildrer undertrykte burkakledde kvinner med teknikker som går rett i hjertet på leseren. Ja, da er boka en sikker vinner.


To kvinneskjebner

«Tusen strålende soler» følger to kvinner: Miriam er «harami», såkalt uekte barn. Hennes mor tar livet sitt, og den rike faren er for feig til å ta seg av henne. Som tenåring gies hun bort til den brutale skomakeren Rasheed, som bor i den fattige delen av Kabul.

Der bor også den langt yngre Laila, med en universitetsutdannet mild far som ønsker å gi henne utdannelse. De to ulike kvinnenes skjebner flettes inn i hverandre på tragisk og dramatisk vis..


Historisk illustrasjon

Hosseini bruker teknikker som ligner en historisk roman i dette dramaet som spenner fra Mariams fødsel i 1959, fram til i dag:

Romanfigurene blir mer illustrasjoner på periodens dramatiske hendelser, enn de får sitt eget liv.

Vi følger Miriam og Laila fra monarkiets oppløsning i 1973, gjennom kommuniststyret, Najibullah og Taliban.Til Kabuls forsøksvise gjennomoppbygging. Et land som er filleristet av to supermakter, og evige stridigheter mellom ulike folkegrupper.


Spekulerer


Et bærende tema er kjærlighetsforholdet mellom Laila og krigsskadde Tariq. Her er sentimentalitet og dramatikk, overgrep, mord og lemlestelser. Som alltid i krig er det kvinnene som lider.

Visse steder kan det synes som om Hosseini nærmest spekulerer i grusomhetene. Ikke fordi det ikke stemmer med virkeligheten. Men fordi en skjønnlitterær forfatter av og til må dempe virkelighetens ytre dramatikk, for å skape god fiksjon.

Denne regelen følger ikke Hosseini. LES OGSÅ:

Hver mandag sender Dagbladet.no ut nyhetsbrevet Litteraturavisa. Det inneholder nyheter fra inn- og utland, og er helt gratis. Meld deg på:
litteraturavisa kulturavisa
Navn:
E-post:

NY BOK: Khaled Hosseini fokuserer på kvinnene i sin nye bok fra Afghanistan.