Ny allianse skal sikre frilanskunstnere inntekt

Med dannelsen av Skuespiller- og danseralliansen skal frilansere sikres inntekter og sosiale rettigheter.

NY ALLIANSE:  Skal sikre frilanskunstnere inntekt og sosiale rettigheter. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
NY ALLIANSE: Skal sikre frilanskunstnere inntekt og sosiale rettigheter. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Alliansen ble stiftet torsdag av Norsk Skuespillerforbund, Norske Dansekunstnere og Norsk teater- og orkesterforening.

- Skuespiller- og danseralliansen er et unikt prosjekt i norsk, kulturpolitisk sammenheng, sier påtroppende daglig leder Tone Øvrebø Johannessen.

Alliansen er ett av tiltakene i regjeringens Kulturløftet II og skal finansieres med statlige midler. Ordningen er et prøveprosjekt ut 2015. Den innebærer at ti skuespillere og ti dansere blir ansatt i alliansen fra 1. november i år. Hovedkravet for å bli ansatt er lang arbeidserfaring som skuespiller eller danser.

Alliansen skal sikre skuespillerne og danserne inntekter og sosiale rettigheter i perioder mellom oppdrag hos andre oppdragsgivere.

Ved å bli ansatt i alliansen vil kunstnerne få fast inntekt, slik at de får anledning til å utvikle seg kunstnerisk og delta i kurs og andre kompetanseutviklende tilbud. Det kommer også til å bli etablert en mentorordning.

- Det vil være et krav å være aktiv i jobbmarkedet store deler av året for å beholde sin plass i alliansen, heter det i en pressemelding fra stifterne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer