NY ALLIANSE:  Skal sikre frilanskunstnere inntekt og sosiale rettigheter. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
NY ALLIANSE: Skal sikre frilanskunstnere inntekt og sosiale rettigheter. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Grønning/DagbladetVis mer

Ny allianse skal sikre frilanskunstnere inntekt

Med dannelsen av Skuespiller- og danseralliansen skal frilansere sikres inntekter og sosiale rettigheter.

Alliansen ble stiftet torsdag av Norsk Skuespillerforbund, Norske Dansekunstnere og Norsk teater- og orkesterforening.

- Skuespiller- og danseralliansen er et unikt prosjekt i norsk, kulturpolitisk sammenheng, sier påtroppende daglig leder Tone Øvrebø Johannessen.

Alliansen er ett av tiltakene i regjeringens Kulturløftet II og skal finansieres med statlige midler. Ordningen er et prøveprosjekt ut 2015. Den innebærer at ti skuespillere og ti dansere blir ansatt i alliansen fra 1. november i år. Hovedkravet for å bli ansatt er lang arbeidserfaring som skuespiller eller danser.

Alliansen skal sikre skuespillerne og danserne inntekter og sosiale rettigheter i perioder mellom oppdrag hos andre oppdragsgivere.

Ved å bli ansatt i alliansen vil kunstnerne få fast inntekt, slik at de får anledning til å utvikle seg kunstnerisk og delta i kurs og andre kompetanseutviklende tilbud. Det kommer også til å bli etablert en mentorordning.

- Det vil være et krav å være aktiv i jobbmarkedet store deler av året for å beholde sin plass i alliansen, heter det i en pressemelding fra stifterne.

I de perioder de har andre oppdrag, må kunstnerne søke permisjon fra alliansen.

(NTB)